"După primele aprecieri ale celor din echipele care au venit azi noapte ca să facă verificări, se pare ca e un act intenţionat, pentru ca au fost deşurubate şuruburile. S-a găsit şi bidonul cu o substanţă specială", a declarat ministrul Transporturilor.
Ministrul Transporturilor mai spune că la locul accidentului "e totul uns cu ulei, s-a lucrat cu scule, şuruburile practic, sunt nedeformate. Nu vreau să fac niciun fel de presupuneri, vom lua toate măsurile pentru a ne feri de repetarea acestei situaţii".
Despre pagubele produse de deraierea acestui tren accelerat ministrul Transporturilor a estimat că este vorba despre aproximativ cinci milioane de euro. "E greu să fac o estimare, sunt opt vagoane şi o locomotivă care sunt
destul de grav avariate, deci putem să vorbim aşa cu uşurinţă de,
probabil, peste cinci milioane sau depinde dacă cei care vor verifica
aici constată că s-ar mai putea repara ceva sau pur şi simplu trebuie
date la fier vechi", a declarat Berceanu.
"Nu ştim dacă ce s-a întâmplat mai poate fi reparat. Aici putea să fie o tragedie colosală. Era un tren de luni dimineaţă, totul s-a petrecut în intervalul de o oră şi jumătate pentru că a trecut un tren înainte cu o oră şi jumătate", a adăugat Radu Berceanu.
VEZI DECLARAŢIA MINISTRULUI TRANSPORTURILOR
O altă ipoteză lansată în cercetarea deraierii trenului accelerat 1692 este că aceasta ar fi fost provocată hoţii de fier vechi. Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Constantin Axinia a declarat că accidentul s-a produs pentru că nişte şuruburi care fixau şina au fost desfăcute, iar cuponul de şină s-a deplasat. Cu toate acestea Radu Berceanu spune că cei care au desfăcut şina ştiau cum se face acest lucru şi nu poate fi vorba despre furt deoarece foarte aproape de locul accidentului erau mai multe şine tăiate pe care eventualii hoţi le-ar fi putut fura.
Circulaţia a fost blocată pe ruta Craiova - Caracal. Trenurile au circulat pe o rută ocolitoare, prin Piatra Olt, cu o întârziere de 60 - 90 de minute.
Constantin Axinia a mai declarat că pasagerii trenului sunt îndreptăţiţi să ceară despăgubiri, deoarece CFR-ul are obligaţia să asigure siguranţa călătorilor.
Principalul suspect în cazul deraierii trenului este un fost angajat CFR care a fost retrogradat cu doar câteva luni în urmă. Fostul angajat CFR, suspectat de către poliţişti, locuieşte în localitatea Cârcea şi este diagnosticat cu afecţiuni psihice. Angajatul CFR a fost anchetat de procurori.
Ipoteza că un angajat nemulţumit de la CFR ar fi de vină pentru deraierea trenului care circula pe ruta Bucureşti-Timişoara a fost lansată şi de liderul de sindicat de la regionala CFR Craiova. Cristian Căţilă spune că oamenii sunt nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile de mai bine de o săptămână.