Cimpanzeii orfani crescuţi de oameni au avut rezultate mai bune la teste de abilitate cognitivă decât bebeluşii umani.
Această specie de maimuţe este cea mai apropiată rudă a oamenilor - amândoi am evoluat dintr-un strămoş comun maimuţă acum aproximativ cinci milioane de ani şi împărţim 94% din ADN.
Profesorul Kim Bard, de la Universitatea din Portsmouth, a dat la 46 de pui de cimpanzeu aceleaşi teste cognitive ca la bebeluşii de om, măsurând cum reacţionează la stimuli emoţionali precum sunetul şi obiectele.
Cercetătorul a descoperit că cimpanzeii care erau crescuţi cu multă dragoste şi afecţiune de către îngrijitorii lor de la zoo erau mai avansaţi din punct de vedere cognitiv decât copii de om de aceeaşi vârstă, crescuţi şi ei cu multă afecţiune de părinţii naturali.
Dar după vârsta de nouă luni, oamenii încep să îi întreacă pe cimpanzei.
Profesorul Bard a mai descoperit că cimpanzeii, care erau îngrijiţi la Great Ape Nursery de la Yerkes National Primate Research Center din Atlanta, SUA, erau mai avansaţi şi mai fericiţi decât alţi cimpanzei îngrjiţi în mod standard.
"Cei îngrijiţi cu multă dragoste nu erau atât de stresaţi, erau mai puţin ataşaţi de păturile lor şi aveau relaţii mai sănătoase cu îngrijitorii", a explicat profesorul.
Kim Bard a precizat că aceste teste au demonstrat că tinerii cimpanzei au nevoie de susţinere emoţională, precum şi fizică, pentru a deveni adulţi sănătoşi şi adaptabili.
Profesorul a atenţionat că a avea grijă doar de nevoile fizice ale bebeluşilor va duce la nişte copii prost adaptaţi, nefericiţi şi fără performanţe. "Sistemul de ataşament al cimpanzeilor este surprinzător de asemănător cu cel al copiilor de oameni", a arătat Bard.
Acesta nu este prima cercetare care încearcă că demonstreze inteligenţa remarcabilă a cimpanzeilor. Un studiu a descoperit că aceştia pot depăşi studenţii la memorarea listelor de numere. Cimpanzeii realizează instrumente pentru a se hrăni şi vânează în grupuri sofisticate. Ei pot învăţa să înţeleagă simboluri şi sunt trişti când o rudă moare.