Tonul criticilor l-a dat secretarul PSD Liviu Dragnea, care i-a reproşat lui Andronescu că nu a gestionat bine situaţia şi că din ordin s-a înţeles că PSD vrea să-şi instaleze în funcţii oamenii săi, lucru ce s-a transformat într-un prilej de atac la adresa partidului din partea PD-L.
Printre cei care au criticat-o pe Andronescu s-au mai numărat Marian Vanghelie şi Viorel Hrebenciuc.
Alţi vicepreşedinţi i-au reproşat ministrului Educaţiei că nu a comunicat bine şi au spus că situaţia a ieşit de sub control când Emil Boc a ameninţat că o dă afară pe Andronescu. "Putea Boc să ne dea afară din Guvern. Noi am acceptat asumarea, deşi nu ne-a plăcut, şi acum putem fi daţi afară pentru nişte stângăcii", declară un lider PSD, pentru NewsIn.
"Acum, unii din noi o susţinem pe Andronescu doar pentru că, dacă nu o susţinem, suntem vulnerabili în faţa PD-L", spune alt lider social-democrat, care recunoaşte, însă, că, dacă PSD îi va retrage sprijinul politic, va da dreptate PD-L-ului şi va recunoaşte incompetenţa ministrului Educaţiei.
Mircea Geoană a încercat să aibă o atitudine conciliantă. Geoană ar fi spus că Andronescu a avut cele mai bune intenţii, acelea de a depolitiza şcoala şi de a combate ocuparea funcţiilor de director de către cei care nu au competenţe.
La final, pesediştii au căzut de acord că noua Lege a Educaţiei permite o oarecare influenţă a aleşilor din administraţia locală asupra alegerii directorilor şi au spus că este mai bine să se aştepte intrarea în vigoare şi cî, până atunci, ordinul să fie suspendat sau modificat.