Preşedinte sau premier. Asta a spus Klaus Johannis că ar vrea să se facă atunci când va creşte mare. Mare om politic, pentru că deocamdată, în ciuda succeselor ameţitoare şi repetate din Sibiu, primarul neamţezit să facă pasul către prima scenă politică. Bucureştiul îi dă fiori.
Nu apare la televizor decât din patru în patru ani. Nu are biografie de rating şi avere de top. Nu dă mici şi bere la popor. Îşi ia concediu în februarie, nu vara. Şi nu are în spate un partid. Toată construcţia se bazează pe ADN, din care a prins viaţă şi o formaţiune etnică.
Klaus Johannis a fost ales de trei ori consecutiv primar al Sibiului, la ultimele două alegeri câştigând din primul tur, cu aproape 90%. Succesul îi vine din independenţă, spune el. Independent, dar nu neutru.
În 2004 a făcut publică opţiunea la preşedinţie: candidatul Alianţei, nu Năstase. În 2007, l-a pus pe liber pe viceprimarul PSD-ist doar pentru că Mircea Geoană l-a acuzat că a pus interesul portocaliu mai presus de cel al sibienilor. În 2008, a făcut alianţă cu PSD în consiliul local, pedepsindu-i astfel pe democrat-liberali pentru racolarea primarului de Mediaş.
Prin Bucureşti vine rar şi vorbeşte reţinut despre administraţia Capitalei, fără a ascunde că i se pare o catastrofă.
Îi reproşează preşedintelui veşnica dispută cu fostul premier Tăriceanu. Dar şi faptul că nu şi-a mai găsit timp să vină la Sibiu ca să-şi ridice titlul de cetăţean de onoare, pe care i l-a acordat în 2007. În perioda în care Sibiul a fost capitală culturală europeană, preşedintele îşi făcuse un obicei de a veni foarte des, împreună cu familia, în vizite private, cu băi de mulţime şi cu primarul prin preajmă.
De altfel, mulţi politicieni de la Bucureşti s-au perindat prin Sibiu ca să-şi adauge în albumul electoral o poză cu cu primarul cel grozav.
Cert este că acest neamţ din România, fost profesor de fizică şi inspector şcolar, are, la cei 50 de ani ai săi, o carte de vizită greu de bătut: Sibiul.
Când se caută premier, Johannis e mereu pe listă. La prezidenţiabili, la fel. În 2009, Călin Popescu Tăriceanu s-a dus la Sibiu ca să-l ispitească să candideze din partea PNL la preşedinţie. "Nu, multumesc, nu acum", a răspuns el, adăugând imediat: "Altă dată, poate."