Legea vine în urma lobby-ului desfăşurat de grupurile de protecţia animalelor, care au luptat mai ales împotriva uciderii cu toporul a puilor de focă, catalogat drept un barbarism.
Canada omoară aproximativ 300.000 de foci în fiecare an, pe coastele sale, cea mai mare vânătoare de acest fel din lume.
Lege UE interzice şi importul de produse din focă provenite din comunitatea arctică inuită din Canada, în care există vânători tradiţionali.
Votul, 550 pro şi 49 împotrivă, ameninţă să umbrească discuţiile despre comerţul UE-Canada, ce au avut loc miercuri la Praga.
Interzicerea mai are nevoie însă de acordul miniştrilor din UE, pentru a intra în vigoare. Cel mai probabil, va fi impusă înainte de începutul sezonului de vânătoare 2010.
O delegaţie din teritoriul canadian Nunavut a încercat să îi convingă pe miniştri europeni să nu susţină interzicerea. Un membru al delegaţiei, Joshua Kango, a declarat că interzicerea
europeană din 1983 asupra importului de piele de focă a lovit crunt
comunitatea inuită.
În afară de Canada, vânătoarea de foci este o mare afacere şi pentru Groenlanda şi Namibia.
Focile sunt vânate nu doar pentru blană, dar şi pentru producţia de mănuşi şi suplimentului alimentar de Omega-3.
În UE, focile sunt ucise, la o scară mai redusă, în Suedia, Finlanda şi Marea Britanie, în principal pentru managementul stocului de peşte.
Legea este o mişcare a miniştrilor din UE, ca răspuns la propunerea comisarului pentru mediu de anul trecut, Stravros Dimas. Acesta declarase că a primit mii de cereri pentru o interzicere, cele mai multe de la activişti din Marea Britanie, SUA şi Canada.
Ecologiştii spun că unele foci sunt jupuite de piele în timp ce sunt încă în viaţă şi conştiente. Vânătorii, de obicei, împuşcă focile sau le omoară cu topoare pline de ţepi. Carnea, pielea şi blana animalelor este comercializată.
Belgia şi Olanda au interzis deja produsele din focă şi SUA a interzis importul de produse din focă canadiene încă din 1972.