La 20 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989 misterele comunismului românesc fascinează încă presa internaţională. Execuţia cuplului Ceauşescu, retransmisă de televiziunile din lumea întreagă trezeşte şi acum interesul.
Dan Voinea, procurorul care a instrumentat procesul soţilor Ceauşescu din decembrie 1989, a declarat într-un interviu pentru Le Monde că a crezut că va fi vorba despre un \"proces adevărat\".
\"Am plecat la Târgovişte crezând că o să fie vorba despre un proces adevărat. Am cerut pedeapsa cu moartea, aşa cum prevedea Codul Penal militar. Procesul ar fi trebuit să continue. Am înţeles că ceva nu era în regulă când mi-am dat seama că Ministerul Apărării hotărâse execuţia în orele următoare\", a mărturisit procurorul la 20 de ani de la evenimente.
Reîntors la Târgovişte, Voinea şi-a amintit şi în ce stare de spirit erau Elena şi Nicolae Ceauşescu în timpul procesului şi în momentul anunţării sentinţei: \"El era resemnat, dar soţia lui era foarte agitată. Nu accepta ideea că va muri\".
Cu timpul, comentează publicaţia franceză, zonele de umbră s-au multiplicat. Statisticile consemnează 400 de morţi înaintea execuţiei lui Ceauşescu şi 800 în zilele care au urmat: \"Ion Iliescu şi cei care au preluat controlul ţării un creat o isterie atât de mare, încât oamenii se omorau între ei\".
Până la pensionare, în 2008, Dan Voinea a condus o anchetă oficială pentru a afla adevărul despre aceste crime, dar rezultatele nu au venit nici după 20 de ani. De la pensionare, procurorul lucrează ca voluntar la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România, condus de Marius Oprea.