Noua instituţie va fi formată din CIMEC – Institutul de memorie culturală, Centrul de Consultanţă pentru Programe Culturale Europene şi Centrul de Studii şi Cercetări în Domeniul Culturii.
"Pentru că atât noi (n.r. CIMEC) cât şi Centrul de Consultanţă pentru Programe Culturale Europene beneficiem de bani din partea Comisiei Europene, prin această asociere am putea realiza pe viitor mai puţine proiecte finanţate din fonduri europene pentru că vom fi o singură instituţie. Pe de altă parte, nu unificarea, ci reducerea de personal ne va afecta în mod serios", a mai adăugat directorul CIMEC, Dan Mihai Matei.
În contextul restructurării naţionale, Matei consideră că această asociere este cea mai potrivită, dar nu la fel poate spune şi despre denumirea nou creată. "Totuşi, dacă instituţiile noastre trebuie restrânse, aceasta este combinaţia cea mai puţin dăunătoare. Vom face demersuri pentru a schimba măcar denumirea pentru a nu ne pierde identitatea şi statutul de instituţie a memoriei", a mai adăugat directorul CIMEC.
În vreme ce influenţa negativă a acestor măsuri asupra instituţiilor se va vedea în timp, reducerea de personal va fi traumatică pentru angajaţii disponibilizaţi care, licenţiaţi în cercetare culturală, nu vor găsi angajatori privaţi care să fie interesaţi de serviciile lor, potrivit lui Matei.
Numărul de posturi de care dispun în prezent CIMEC – Institutul de memorie culturală, Centrul de Consultanţă pentru Programe Culturale Europene şi Centrul de Studii şi Cercetări în Domeniul Culturii sunt 44, 11 şi, respectiv 20. Noua instituţie formată prin comasare ar urma să beneficieze de 51 de posturi, ceea ce înseamă o reducere de 24 de locuri de muncă.
Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional a decis, miercuri, desfiinţarea a două instituţii aflate în subordinea sa, comasarea altor 11 şi renunţarea la 182 de posturi, măsuri prin care se vor economisi 2 milioane de lei.