"Raportul este un document amplu cu privire la riscurile şi inechităţile sociale din România, abordând probleme de maximă relevanţă socială precum sărăcia, şomajul, decalajul de şanse şi resurse între mediul rural şi urban, sistemul ineficient de protecţie socială sau scăderea accelerată a populaţiei", a precizat Administraţia Prezidenţială.
În comunicatul de presă remis se arată că experţi independenţi din Comisia prezidenţială au prezentat "posibile variante de acţiune pentru limitarea altor fenomene în continuă creştere, precum consumul de droguri şi răspândirea bolilor cu transmitere sexuală, cărora le cad victime în special persoane tinere".
Administraţia Prezidenţială a condamnat "focalizarea excesivă" a propunerilor comisiei pe temele prostituţie şi consum de droguri, lucru care "umbreşte amplitudinea problemelor de natură socială semnalate în raport".
"Analiza Comisiei prezidenţiale cu privire la cele două probleme nu este o pledoarie, după cum nu reprezintă niciun atac la valori, ci este o analiză ştiinţifică a acestor grave fenomene. Dovadă în acest sens o reprezintă precizarea pe care autorii înşişi o fac la pagina 249, anume că o serie de studii realizate în state care au legalizat deja prostituţia arată că măsura nu a avut efectele sperate în reducerea consecinţelor negative ale sexului comercial asupra persoanelor implicate", se mai arată în comunicat.
Administraţia prezidenţială a mai precizat că propunerile Comisiei de experţi "trebuie să facă obiectul unei dezbateri publice lucide şi oneste, la care să participe clasa politică, reprezentanţi ai comunităţii medicale, ai celei juridice, reprezentanţi ai cultelor şi ai organizaţiilor neguvernamentale".