Financial Times Deutschland scrie despre Johannis la rubrica "Omul zilei", titrând "Johannis, un german pentru Bucureşti". Klaus Johannis "a reuşit să transforme Sibiul într-o perlă, şi asta fără a se lăsa mituit. Românul de orginie germană ar putea să devină acum premier, ca urmare a deciziei opoziţiei de la Bucureşti", scrie prestigiosul cotidian.
"Acest om este visul oricărei guvernări: în mijlocul sălbaticei şi haoticei Românii postcomuniste, Klaus Johannis şi-a îndeplinit sârguincios datoria de primar. Înalt, este blond, pragmatic şi a făcut din Sibiu un model de succes. Un model de \'best practice\' al Transilvaniei. Centrul vechi este o bijuterie, canalizarea funcţionează şi, pe deasupra, aproape că nu există şomeri", continuă FTD în acelaşi ton elogios.
Ziarul atrage atenţia că, dacă dorinţa opoziţiei s-ar putea impune, "Johannis ar putea proiecta acest succes la nivel naţional, ca premier al ţării"."În timp ce ţara este dependentă de un credit FMI, pentru că a fost profund afectată de criza economică, politica se adânceşte tot mai mult în haos. Este timpul pentru un salvator", scrie FTD.
"Cine l-a vizitat pe Johannis vreodată în primăria sa ştie că fostul profesor de fizică, în vârstă de 50 de ani, este un om al lucrurilor concrete. El caută personal investitorii, pentru a-i convinge de oraşul său, şi nu ezită să mergă şi pe şantiere", mai scrie cotidianul.
"El este practic singurul în legătură cu care nimeni nu poate numi un scandal. Este un politician care nu poate fi mituit - ceea ce în România, ţinută atâţia ani în lanţurile Securităţii, este o adevărată senzaţie", punctează publicaţia germană, care atrage atenţia că viitorul lui Johannis depinde de posibilitatea ca şeful statului român să se lase convinse de aceste "valori de vis".
Dacă va reuşi, mai scrie FTD, atunci va avea deja o bază de bună înţelegere cu Angela Merkel, "de la fizican la fizician".
Şi cotidianul austriac Der Standard îl laudă pe primarul Sibiului, care şi-a "asigurat la nivel naţional şi internaţional un renume de manager inteligent şi administrator principial", după ce a făcut din Sibiu o destinaţie atractivă din punct de vedere economic şi cultural. Johannis este, în viziunea publicaţiei, un politician "realist, pragmatic şi orientat către Occident".
De asemenea, Der Standard pune accent şi pe susţinerea majoră de care se bucură în oraşul său fostul profesor în vârstă de 50 de ani aparţinând minorităţii germane din România. Ziarul explică populariatatea lui Johannis prin dezamăgirea pe care electoratul român a resimţit-o faţă de clasa politică şi prin încrederea românilor în "ordinea nemţească".
Cotidianul german Berliner Morgenpost titrează că "Germanul Klaus trebuie să facă ordine în România". Ziarul remarcă faptul că Johannis este candidatul majorităţii parlamentare, dar că şi preşedintele are "un cuvinţel" de spus. În plus, publicaţia atrage atenţia că până acum Johannis nu a manifestat ambiţia de a accede în politică la nivel naţional.
"Eficienţa şi seriozitatea sunt calităţile caracteristice pentru Johannis, care în apariţiile sale publice poate părea oarecum rigid. El a schimbat vechii funcţionari din instituţiile publice, s-a apropiat de oameni, a asigurat un mai bun control al administraţiei şi şi-a dorit să impună în oraş o nouă mentalitate", scrie Berliner Morgenpost.
Wiener Zeitung atrage atenţia că în România "criza politică pare să nu aibă sfârşit", mai ales că preşedintele Traian Băsescu pare să nu fie de acord cu numirea lui Johannis drept premier. "După căderea guvernului, criza politică nu pare să se îndrepte către un sfârşit. Preşedintele ţării a semnalizat că se opune numirii românului de origine germană Klaus Johannis drept premier", mai scrie cotidianul, atrâgând atenţia că Băsescu se teme de faptul că un guvern condus de Johannis ar fi numai o marionetă a partidelor.
Die Presse remarcă faptul că "primarul de succes al Sibiului ar putea să scoată ţara din criză", făcând referire la sârguinţa şi pragmatismul său. "Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg", mai scrie publicaţia referitor la faptul că preşedintele nu pare să fie de acord cu propunerea opoziţiei ca Johannis să devină premier.
"Avantajul său este chiar independenţa politică. (...). Klaus Johannis are o susţinere de aproape 90% în oraşul său, unde a reuşit să împlinească o mică minune, oraşul devenind un motor economic al regiunii şi un important centru cultural", mai observă cotidianul.