Născută într-o familie de şvabi din Banat, Herta Muller trăieşte de peste 20 de ani în Germania. Tema predilectă, aproape obsesivă a romanelor şi povestirilor scrise de ea este experienţa regimului comunist în România.
Apartenenţa la grupul de scriitori disidenţi de etnie germană din România, AKŢIONSGRUPE o aduce pe Herta Muller în atenţia Securităţii. Pentru că refuză să colaboreze este persecutată, iar prima ei carte, ''Şesuri'' apare în 1982 cenzurată.
În 1987, Muller emigrează în Germania. A fost propusă pentru prima oară la premiul Nobel în 1999 de către comunitatea academică din Germania. Scriitoarea a declarat în repetate rânduri că Nobelul nu este un obiectiv important pentru ea.
Hertei Muller i-au fost decernate premiul european pentru literatură ''Prix Aristeion'' şi premiul internaţional pentru literatură IMPAC-Dublin. În România, cărţile ei au fost traduse de scriitoarea Nora Iuga.
În 2008, laureatul a fost Jean-Marie Gustave Le Clézio (Franţa), pentru că este "scriitorul desprinderii, al aventurii poetice şi extazului senzual, exploratorul unei lumi umane aflate deasupra şi dedesubtul civilizaţiei predominante".
Transmite-i un mesaj Hertei Muller, laureată a premiului Nobel pentru literatură
Citeşte şi:
Twitterul, zăpăcit de vestea Nobelului pentru Herta Muller
Presa internaţională o umple de elogii pe Muller: o veste fantastică, un scriitor extraordinarN. Manolescu despre Herta Muller: Mai există şi dreptate pe lumea asta
Herta Muller: "Aş înnebuni dacă ar trebui să trăiesc în România azi"
Mircea Mihăeş: Avem un Nobel românesc, oricum am întoarce lucrurile