"Această testare este parte componentă a reformei statului. Am făcut această reformă a agenţiilor şi, evident, că cei care vor dispune această disponibilizare - este vorba de peste 9.000 de oameni care vor fi disponibilizaţi-, vor pleca acasă, dar vor pleca pe baza unei analize eficiente şi care va ţine în primul rând cont de competenţe, la care, probabil, vom trebui să ţinem cont şi de faptul că, dacă într-o familie există doi bugetari, va trebui să gradăm această disponibilizare, pentru a putea asigura şi o sustenabilitate finaciară unei familii pe perioadă de criză. Ca element principal şi de bază a acestei reforme a statului este criteriul competenţei şi eficienţei în raport cu cetăţeanul. Acest lucru l-am avut şi îl vom avea în vedere şi în continuare", a spus Boc.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, în timpul unei vizite la Tulcea, că, în opinia lui, înainte de disponibilizări, ar trebui organizate testări, pe baza cărora să rămână în sistem funcţionarii buni. Şeful statului a mai fost de părere că, prin diminuarea veniturilor dacă se aplică propunerea de a trimite bugetarii în concedii fără plată, există riscul ca cei buni să plece.
Surse ministeriale au declarat miercuri pentru NewsIn că Executivul vrea să îşi asume răspunderea pe un proiect de Lege privind restucturarea unor instituţii publice şi aplicarea unor măsuri cu caracter financiar. Proiectul prevede că ordonatorii principali de credite pot decide dacă angajaţii vor avea 10 zile de concediu fără plată în intervalul septembrie - octombrie - noiembrie sau pot decide reducerea programului de lucru astfel încât venitul lunar al salariaţilor să fie fie redus cu 15,5%.
Sporurile care ar urma să fie eliminate sunt cel de confidenţialitate, de mobilitate, de risc şi solicitare neuropsihică, suplimentul postului şi cel corespunzător treptei de salarizare.