Materia întunecată alcătuieşte circa 23% din Univers, dar poate fi detectată doar prin efectele pe care le are asupra materiei normale.
Cercetătorii au explicat ca unul dintre instrumentele de pe un satelit ştiinţific a identificat o sursă de pozitroni pe care nu o pot explica.
Experimentul spaţial, intitulat Pamela, a fost lansat în iunie 2006, şi deţine instrumentele necesare pentru investigarea particulelor materiei întunecate. Oamenii de ştiinţă au detectat un exces de pozitroni într-o zonă în care se aşteptau să fie mult mai puţini.
Ar putea exista însă o altă explicaţie pentru pozitroni. Aceştia ar putea fi produşi de un pulsar, o stea moartă, cu o densitate foarte mare, care se roteşte foarte rapid şi care emite energie în cantităţi uriaşe.
Piergiorgio Picozza, profesor la Universitatea Rome Tor Vergata din Italia, a declarat că "dacă semnalul nu corespunde emisiei unui pulsar şi dacă experimentele de la Large Hadron Colider de la Cern ne confirma ipoteza, atunci putem afirma că am descoperit materia întunecată."