Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, a declarat că "la arderea unor astfel de materiale se degajă cantităţi enorme de dioxine. Ceea ce se vede imediat sunt efectele mai puţin dăunătoare. Partea cea mai rea a acestui accident nefericit este faptul că au fost eliberate în atmosferă dioxinele care au fost catalogate drept substanţele cele mai toxice. Efectele sunt drastice. Aceste dioxine sunt foarte solubile în grăsimi. Ele contaminează atmosfera".
Gheorghe Mencinicopschi a mai declarat că "aceste substanţe au capacitatea de a trece prin placentă, deci vor contamina şi femeile care sunt însărcinate. Ele pot trece şi în laptele matern, deci şi sugarii vor fi afectaţi. Dioxinele induc o rată foarte mare a cancerelor de sân sau a cancerelor testiculare. Acestea sunt efectele cele mai periculoase şi cele care nu se văd imediat".
Autorităţile nu ştiau de existenţa depozitului de anvelope întrucât acesta nu a fost declarat. În plus, nu exista pază, iar anvelopele erau depozitate alături de substanţe chimice periculoase ceea ce a dus şi la producerea unor explozii.
Purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu, Eduard Drăguşin, a declarat pentru REALITATEA.NET că "depozitul aparţinea firmei SC ROTIS LUX SRL, care depozita anvelope şi cerneală tipografică. Pentru depozitarea anvelopelor firma respectivă nu avea nevoie de autorizaţie de mediu. În schimb avea depozitată cerneală tipografică, pentru care nu avea autorizaţie de mediu şi pentru care avea nevoie de avize. Obiectul de activitate principal al firmei era depozit de cauciuc şi substanţe chimice şi comerţ cu substanţe chimice".
Purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu a mai spus că o parte dintre substanţele care au ars în incendiul de la Pipera sunt catalogate drept substanţe chimice şi preparate periculoase.
"Au ars în întregime aproape 3 tone din aceste substanţe. Sunt periculoase, fumul degajat poate produce intoxicaţii, dar vremea a ţinut cu noi, iar fumul degajat s-a ridicat pe verticală", a mai spus Eduard Drăguşin.
Acesta a conchis: "nu avem date care să confirme existenţa dioxinei în fumul rezultat din incendiul de la Pipera. Nu există un pericol iminent sau potenţial în momentul de faţă. Agenţia de Protecţie a Mediului face analiza aerului din zonă şi vor avea rezultatul final, în maximum două zile. În condiţiile în care locuitorii din zonă simt că au probleme de sănătate îi sfătuim să se prezinte la un medic specialist".
Garda de Mediu a amendat firma cu 60.000 de lei şi continuă cercetările în acest caz.
Incendiul a izbucnit sâmbătă seară în jurul orei 19:20 şi a fost stins după mai bine de 15 ore. S-a intervenit cu 6 autospeciale, iar 9 dintre pompieri au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce au inhalat fum.
Incidentul i-a determinat pe oficiali să ceară controale la toate depozitele de anvelope din Bucureşti.