"Sincer, din punctul nostru de vedere, este total inacceptabil ca ţările sărace din Europa să ajute ţările bogate din Europa să susţină financiar ţările sărace din restul lumii. Nu vom accepta un mecanism care să conducă la o situaţie atât de injustă. Nu putem accepta o situaţie de felul: bogatul ajută săracul la nivel mondial, dar în Europa săracul trebuie să ajute bogatul", a declarat Rostowski, înaintea unei reuniuni cu omologii săi europeni la Goteborg, în Suedia.
Repartizarea efortului financiar pentru ajutorul acordat ţărilor în curs de dezvoltare a dus la o luptă internă puternică între ţările europene. Comisia Europeană estimează la 100 miliarde euro necesarul de finanţare în lupta împotriva schimbărilor climatice până în 2020, preconizând o contribuţie publică a statelor membre ale UE între 2 şi 15 miliarde euro.
Însă unele ţări din Europa de Est au rezerve faţă de aceste obiective. Acestea estimează că efortul naţional ar trebui calculat în funcţie de bogăţia ţărilor europene, ceea ce le-ar avantaja faţă de alte state precum Germania, Franţa sau Marea Britanie.
În schimb, Franţa, campioana europeană a energiei nucleare, doreşte să fie luate în calcul în proporţie mai mare emisiile de gaze cu efect de seră, ceea ce ar penaliza ţări precum Polonia, dependente de cărbune.