Instanţa din Ptuj, estul Sloveniei, a acordat 17.000 de euro compensaţii lui Aleksandar Todorovici, pentru că acestuia nu i s-a permis să lucreze, în urma distrugerii datelor sale de identitate.
Într-un raport, Slovenia a spus că este vorba despre circa 30.000 de persoane în această situaţie, dintre care peste 18.000 nu şi-au mai putut rezolva situaţia.
În urma acestui proces de "ştergere", mii de sârbi şi bosniaci care veniseră să lucreze în Slovenia, pe atunci cea mai dezvoltată dintre republicile fostei Iugoslavii, au devenit apatrizi. Mulţi şi-au pierdut apoi slujbele, pentru că nu mai puteau obţine acte de identitate, permis de lucru sau atestarea securităţii sociale.
Potrivit secretarului de stat pentru afaceri interne, Goran Klemencic, 17.056 persoane "şterse" nu şi-au mai putut rezolva situaţia şi trăiesc în Slovenia fie ca străini cu permis de şedere permanentă (3.630) fie fără un statut (13.426). Circa 8.000 au făcut demersurile necesare şi au obţinut cetăţenia slovenă.
Mai multe organizaţii pentru drepturile omului reproşează Sloveniei, singura fostă republică iugoslavă care a aderat la UE, că nu a rezolvat această problemă.