Ofiţerii de la Investigarea Fraudelor au făcut percheziţii la mai multe universităţi din ţară.
Ofiţerii din cadrul Direcţiei de Investigare a Fraudelor s-au deplasat la sediile Universităţii de Petrol şi Gaze din Ploieşti, Universităţii "Valahia" din Târgovişte, Universităţii de Vest din Timişoara, Universităţii "Ecologice" Bucureşti, Universităţii Române de Ştiinţe şi Arte "Gheorghe Cristea" Bucureşti, Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" Bucureşti şi Universităţii "Hyperion" Bucureşti, pentru a ridica dosarele depuse în vederea susţinerii examenului de licenţă de către absolvenţii Universităţilor "Europa Ecor" şi "Alexandru Ghica" din Alexandria.
Cinci persoane sunt cercetate pentru fals, după ce poliţiştii bucureşteni au strâns probe care arată că aceştia vindeau diplome de bacalaureat, de absolvire a facultăţii şi aranjau examenele de licenţă, a declarat la data de 16 martie 2009, pentru NewsIn, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan.
Potrivit lui Ciocan, cele cinci persoane, între care şi un bărbat care susţine că este membru fondator al universităţilor Alexandru Ghica şi Europa ECOR, ofereau amatorilor diplome de absolvire a facultăţii. Preţul varia între 3.000 şi 3.500 deeuro. Mai mult, cei cinci, conform anchetei de până acum, aranjau şi înscrierea pentru examenul de licenţă la unităţi de învăţământ acreditate, precum Hyperion, Universitatea Petrol şi Gaze din Ploieşti, Facultatea de Vest, Universitatea Gheorghe Cristea, Universitatea Valahia din Târgovişte etc.
Numărul diplomelor
"eliberate"de cei cinci ar fi în jur de câteva mii, iar la
percheziţiile domiciliare au fost găsite 80 de cărţi de identitate
falsificate şi sute de diplome de bacalaureat, foi matricole şi diplome
care atestau absolvirea facultăţii.De asemenea, au fost găsite ştampile
cu însemnele Ministerului Educaţiei.
Numărul persoanelor care au cumpărat diferite diplome de absolvire prin
filiera cercetată de poliţişti nu s-a putut stabili, dar, în urma
percheziţiei, anchetatorii au stabilit că e vorba de 15.000 de persoane
care au încercat să obţină sau au obţinut astfel de acte, susţin surse
judiciare.
Fasificatorii de diplome confecţionau şi cărţi de identitate, astfel încât, s-a descoperit că o persoană avea fotografia pe cinci documente de acest gen, susţin aceleaşi surse.
Citeşte şi Ancheta în cazul celor 15.000 de diplome false se desfăşoară cu dificultate
Aproximativ 15.000 de diplome false au fost eliberate de opt universităţi din ţară