"În conformitate cu ordinul Ministerului Administraţiei şi Internelor, începând cu data de 11 aprilie, Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din unităţile proprii şi subordonate, cu recrutarea personalului din sursă externă", precizează IGPR într-un comunicat remis, astăzi, Agenţiei NewsIn.
Această decizie, conform precizărilor IGPR, a fost luată ca urmare a măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare, urmând ca, odată cu alocarea fondurilor necesare, să se reia procedura de organizare şi desfăşurare a acestor concursuri.
Persoanele care s-au înscris în vederea participării la concurs pentru cele 1.200 posturi de agenţi de poliţie vor fi informate, în timp util, cu privire la data susţinerii concursului, dosarele de înscriere ale acestora rămânând în evidenţele unităţilor de poliţie organizatoare până la momentul alocării resurselor necesare.
La sfârşitul lunii martie, Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunţat că intenţionează să angajeze, din sursă externă, 1200 de persoane ca agenţi pentru structurile de ordine şi siguranţă publică, cele mai multe posturi fiind libere la Poliţia Capitalei - 450. Mai mult, IGPR a precizat că, în a doua jumătate a anului, va încadra încă 800 de persoane.
Deficitul de personal este foarte mare în structurile poliţieneşti, astfel că amânarea concursului va atrage prejudicii siguranţei stradale. Ministrul Dan Nica a spus, în repetate rânduri, că, printre priorităţile sale se regăsesc siguranţa cetăţeanului, a străzilor şi a perimetrelor şcolare.
Din cauza concursului, Inspectoratul General al Poliţiei Române a fost reclamat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru că, din cele 1200 de posturi, doar 100 au fost alocate pentru femei, potrivit preşedintelui Consiliului, Csaba Ferenc Asztalos.
"Am primit o petiţie de la Centrul Filia şi alte câteva reclamaţii de la cetăţeni, legate de concursul pentru ocuparea unor posturi de agent de poliţie al IGPR, care consideră că numărul alocat femeilor nu se justifică şi reprezintă o discriminare. În sesizare se menţionează şi condiţia de înălţime pusă la concurs, care este considerată discriminatorie de către reclamanţi", a declarat, pentru NewsIn, preşedintele CNCD, Csaba Ferenc Asztalos.
În replică, IGPR a precizat că decizia de a încadra doar 100 de femei are legătură cu contextul social actual şi cu amploarea fenomenului infracţional care se manifestă din ce în ce mai violent.