"Bugetul Primăriei Galaţi nu mai poate susţine financiar pentru ultimele două luni ale acestui an cheltuielile efectuate cu Poliţia Comunitară. În situaţia în care până atunci nu se va adopta legea privind înfiinţarea Poliţiei Locale, eu mă voi vedea nevoit să propun Consiliului Local desfiinţarea Poliţiei Comunitare", a spus primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, în timpul reuniunii convocate de Asociaţia Comunelor din România, care s-a desfăşurat la sediul Prefecturii Galaţi.
Edilul-şef a arătat şi în trecut, în mai multe rânduri, că statul român nu poate realiza o descentralizare reală a administraţiei, fără a descentraliza şi sursele de finanţare.
Declaraţia de luni a primarului Dumitru Nicolae a fost întărită de şeful Poliţiei Comunitare din municipiul Galaţi, Cristian Gâscă. "Ne-a mai păcălit o dată (Guvernul, n.red.), când era Blaga şi a zis: 'Faceţi legea (Legea Poliţiei Locale, n.red.) că o să vă dăm bani de la bugetul naţional pentru Poliţia Comunitară'. S-a înfiinţat Poliţia Comunitară aşteptând să vină finanţarea, care de patru ani nu mai apare", a declarat, luni, Cristian Gâscă. La Galaţi, Poliţia Comunitară numără 730 de cadre, a căror salarizare presupune un efort financiar de 16 milioane de lei pe an din partea Consiliului Local.
Primarii comunelor din judeţul Galaţi, membri ai Asociaţiei Comunelor din România, au organizat, luni, la Palatul Prefecturii, o dezbatrere cu tema "Administraţia publică locală - încotro?".
Primarii din mediul rural i-au invitat la discuţii şi pe omologii lor din oraşele Bereşti şi Târgu Bujor şi din municipiile Galaţi şi Tecuci. Edilii au vorbit despre descentralizare, restructurarea personalului din administraţia publică locală şi despre salarizarea funcţionarilor din sistem. Primăria municipiului Galaţi a fost prima din judeţ care a luat în discuţie restructurarea aparatului propriu, după anunţul Executivului.
Concluzia a fost aceea că Primăria, care numără acum mai puţin de 500 de salariaţi, ar putea renunţa la cel mult 50 de funcţionari.