"Vă asigur că nu se va lua nicio măsură, la nivel public, în afara cadrului legal. Dacă nu este cadru legal, în creăm întrucât Guvernul, printre altele, are şi rol normativ", a spus ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, în cadrul unei emisiuni televizate.
Potrivit ministrului Pogea, măsura luată se aplică pentru 1.300.000 de persoane din sistemul public. "Se aplică pentru tot personalul", a spus Pogea.
"Sistemul public înseamnă autorităţile publice locale, instituţiile autofinanţate, instituţiile cu venituri proprii, 52-53 de ordonatori principali de credite care sunt plătiţi de la bugetul de stat, începând cu Ministerul Finanţelor şi terminând cu Administraţia rezervelor de stat", a explicat ministrul.
Ca urmare a acestei măsuri, se va face o economie "de peste 1,6 miliarde de lei, în echivalentul a zece zile lucrătoare", a completat minsitrul Finanţelor.
"Făcând asta, conservăm locul de muncă. Într-o perioadă de criză, Guvernul trebuie să penduleze între răul cel mai mare şi răul cel mai mic", a completat Gheorghe Pogea.
Totodată, ministrul Finanţelor a explicat că măsura se va aplica în intervalul septembrie-noiembrie, "pentru a-şi putea produce efectele".
"Avem nevoie să rezolvăm o problemă pe termen scurt pe care o vom lega de o reformă structurală pe termen mediu şi lung, de care România are nevoie. Eu nu mă feresc să spun treaba asta", a subliniat Pogea."În acelaşi timp, pentru a asigura continuitatea funcţionării, fiecare ordonator de credite poate să combine zilele libere, în funcţie de specificul programului şi discuţiile pe care le are, cu un program redus de lucru", a încheiat ministrul.
Dacă prin concediul forţat nu se vor obţine rezultatele scontate, "următoarea măsură va fi disponibilizarea", a avertizat ministrul Finanţelor.