În schimb, partenerii sociali au căzut de acord ca plata prin drepturi de autor să fie menţinută în cultură sau unele ramuri din inginerie, precum cele pentru invenţii, a menţionat Pârvan, precizând că patronatele nu au avut obiecţii la propunerea sindicatelor.
Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a explicat, pentru NewsIn, că este vorba de o propunere mai veche de modificare a Codului Fiscal, ce a fost luni acceptată şi de patronate şi de Ministerul Finanţelor şi care ar viza interzicerea plăţii simultane a unui angajat cu salariu şi cu drepturi de autor de către aceeaşi firmă.
"Am propus în discuţiile de la Ministerul Finanţelor legate de modificarea Codului Fiscal ca persoanele angajate de o întreprindere să nu mai poată fi remunerate şi cu drepturi de autor. Propunerea a fost acceptată de ceilalţi reprezentanţi ai sindicatelor şi ai mediului de afaceri, precum şi de secretarul de stat (în MFP n.r.) Gheorghe Gherghina, care a precizat că va analiza posibilitatea introducerii acestei măsuri", a spus Hossu.
Liderul Cartel Alfa a argumentat că o persoană care primeşte salariul minim pe economie şi drepturi de autor va câştiga la pensie mult mai puţin decât angajaţii care-şi primesc toate veniturile pe cartea de muncă.
Din datele centralizate de ANAF, reiese că 61,5% din fişele fiscale depuse de angajatori la Fisc în 2007 cuprindeau venituri pe cartea de muncă la nivelul salariului minim pe economie. Tot din datele ANAF reiese că peste 37.000 de români erau plătiţi cu drepturi de autor în 2007.