"Pactul pentru Justiţie a fost agreat, o să mai avem o întâlnire marţea viitoare. Este posibil ca acest Pact să se creeze în doi timpi şi să deblocăm situaţia, în sensul de a pune într-o primă etapă toate problemele din Justiţie şi maniera de rezolvare a lor, urmând ca finalizarea să aparţină celor abilitaţi legal să o facă. Noi suntem antemergătorii", a spus Pivniceru.
Potrivit preşedintelui AMR, în cadrul întâlnirii de joi, mediată de reprezentanţi ai societăţii civile, politicienii prezenţi la discuţie au fost de acord cu problemele semnalate de magistraţi şi s-au exprimat pentru înfiinţarea unei comisii parlamentare care să se discute despre problemele din Justiţie.
"Concluziile întâlnirii sunt că în Justiţie există probleme reale care afectează în mod direct cetăţeanul, în această modalitate nu se poate continua şi, cu sprijinul societăţii civile, s-a încercat o mediere între puterea judecătorească şi celelalte puteri, pentru a putea stabili nişte mecanisme de rezolvare a situaţiei astfel încât să se intre într-o normalitate, dar nu prin întoarcerea la serviciu în aceeaşi parametri. Domnul Ponta a marşat pe ideea pe care am solicitat-o noi, în speţă de înfiinţare a unei comisii parlamentare pentru aceste probleme", a mai spus Pivniceru.
În opinia lui Pivniceru, în acest moment se poate discuta despre intruziunea puterii executive în actul de justiţie.
"S-a discutat despre semnificaţia conceptului de indepenţă a puterii judecătoreşti. Am pus pe masa acestei comisii de mediere documentele internaţionale care au definit substanţa termenului de independenţă a puterii judecătoreşti. La acest moment, se poate discuta despre intruziunea puterii executive în actul de justiţie", a adăugat Pivniceru.
La întâlnire au participat Victor Ponta, Teodor Meleşcanu, Eugen Nicolăescu, Daniel Buda, Mircea Toader, Florin Iordache, iar din partea magistraţilor Mona Pivniceru, Viorica Costiniu şi alţii.