Armatorul finlandez al vasului Arctic Sea, cargoul cu echipaj rus dispărut la sfârşitul lunii iulie, a primit o cerere de răscumpărare, a anunţat poliţia finlandeză, fără a preciza suma.
"Da, o cerere de răscumpărare, adică bani, a fost trimisă societăţii care este proprietara navei, Sol Chart Management, în Finlanda", a declarat un oficial de la Biroul Naţional de Anchete, Jan Nyholm.
Sol Chart, care a afirmat permanent că nu ştie ce s-a întâmplat cu vasul său, nu a putut fi contactată pentru a comenta. Vineri seară, directorul companiei, Viktor Matveiev, spusese că este îngrijorat pentru echipaj, dar spusese din nou că nu ştie ce s-a întâmplat. El a refuzat şi să comenteze "speculaţiile publicate de presă".
Cargoul Arctic Sea, care transporta lemn finlandez în valoare de peste un milion de euro, a dispărut în Canalul Mânecii la sfârşitul lunii iulie. Vasul contactase în 28 iulie Garda de Coastă de la Dover, în sudul Angliei, iar în noaptea de 29 spre 30 iulie şi-a semnalat prezenţa în largul coastelor nord-vestice franceze.
Poliţia suedeză ar fi stabilit un ultim contact telefonic cu vasul în 31 iulie, dar nu a dezvăluit conţinutul. Vasul ar fi trebuit să ajungă în Algeria în 4 august. În 3 august, Interpolul a avertizat autorităţile maritime britanice că vasul a fost atacat în 24 iulie de bărbaţi mascaţi, în apele suedeze, în Marea Baltică. Indivizii ar fi pretins că sunt de la poliţie şi caută droguri. Au sechestrat echipajul timp de zece ore, au percheziţionat nava, apoi au plecat fără să ia nimic.
Misterul a devenit şi mai mare vineri, după ce Comisia Europeană a anunţat că vasul a fost victima unui al doilea atac, în largul Portugaliei.
Experţii subliniau că dispariţia Arctic Sea nu este un act de piraterie obişnuită şi evocau pista unei reglări de conturi cu iz mafiot, pe fond de trafic de droguri sau armament, sau un diferend comercial care s-ar fi sfârşit prost.
Cât despre locul unde se află vasul, acesta a fost "văzut" rând pe rând în largul Portugaliei, ceea ce Lisabona a dezminţit, apoi într-un port spaniol, ceea ce s-a dovedit a fi fals. Vineri, mai multe surse au declarat că vasul s-ar afla în Atlantic, în largul Capului Verde.