De la 540 de milioane de euro cheltuiţi anul trecut pe piaţa media, anul acesta criza a dus la o scădere a investiţiilor cu 100 de milioane de euro. Astfel, până la sfârşitul anului, valoarea pieţei va ajunge la circa 350 de milioane de euro, spun estimările studiului Media Fact Book 2009, realizat de agenţia de media Initiative şi lansat azi.
Până la finele anului, piaţa TV va scădea cu circa 33% faţă de valorile înregistrate în 2008, în timp ce printul va fi afectat de scăderi de peste 50%. Bugetele atrase de radio vor scădea cu 30% anul acesta, în timp ce pe outdoor acestea vor fi cu cu 35-40% mai mici decât în 2008. Online-ul, copilul teribil al ultimilor ani, cu creşteri de peste 70% la ultima evaluare făcută de Initiative, are parte de cea mai puţin dezastruoasă scădere: 20% în 2009 faţă de sumele investite în 2008.
Scăderea pieţei cu 35-38% în 2009 faţă de 2008 este cel mai sever recul din estul Europei, avertizează realizatorii studiului Media Fact Book.
TV-ul rămâne cel mai atractiv mediu, atrăgând în acest an bugete de 225 de milioane de euro. Spre print se vor îndrepta în acest an 40 de milioane de euro, spre radio 44 de milioane, în timp ce internetul va acapara până la sfârşitul lui decembrie 13 milioane de euro.
Lansările de produse media au fost mai puţin numeroase decât în anii precedenţi, notează raportul Initiative. Noutăţile acestuia an sunt platforma de ştiri REALITATEA.NET, posturile TVR3, TVR Info şi GSP TV, revistele GQ şi MAX, precum şi extensiile de brand Adevărul de seară sau Click pentru femei. Radio ZU este principala apariţie în "eter”. De cealaltă parte, am asistat la o serie neagră de publicaţii care au încetat să mai iasă de la tipar: Business Week (ultima apariţie, în martie), Descoperă (transformat în publicaţie online), Compact (ultima apariţie, în februarie) publicaţiile regionale editate de Publimedia Hunedoreanul, Bihoreanul, Ieşeanul, Clujeanul şi Bănăţeanul (transformat în ediţii online).
"Criza va determina supravieţuirea mediilor care oferă flexibilitate, siguranţă şi acoperire contra unor costuri cât mai mici. Momentan, în topul clasamentului se află televiziunea, atât graţie gradului ridicat de siguranţă pe care îl prezintă, dar şi datorită scăderii costurilor. Acest trend se va menţine şi pe termen lung, chiar şi după ce criza va începe să se îndepărteze", spune Octavian Popescu, Managing Director Initiative.