Potrivit liderului sindicatului Transilvania, al angajaţilor care lucrează la autostradă, Mihai Lup, angajaţii care sunt trimişi în şomaj tehnic vor primi, până în martie 2010, 75% din salariu. Cei 800 de angajaţi care au fost disponilizaţi aveau contracte de muncă pe perioadă determinată, iar în decembrie acestea au expirat.
Conducerea Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj intenţionază să dea în judecată Bechtel în cazul în care persoanele trimise în şomaj vor cere indemnizaţie de la stat. Potrivit directorului AJOFM Cluj, Daniel Don, Bechtel ar fi trebuit să cotizeze la Casa Socială a Constructorului, pentru că au activităţi de tip sezonier. Mai mult, această instituţie ar trebui să plătească ajutorul de şomaj celor disponibilizaţi din domeniul construcţiilor.
Directorul AJOFM spune că, în cazul în care contractele de muncă pentru cei 2.000 de muncitori vor fi desfăcute, toate aceste persoane se vor îndrepta spre AJOFM, de la care vor cere indemnizaţii de şomaj. În aceste condiţii, AJOFM acţionează în judecată compania Bechtel pentru că prejudiciază bugetul asigurărilor de şomaj, unde deja se înregistrează un deficit.
Un comunicat oficial al Bechtel confirmă faptul că la o parte dintre angajaţi le-au expirat în noiembrie şi decembrie contractele încheiate pe o perioadă determinată. Comunicatul nu a precizat, însă, care este numărul angajaţilor concediaţi. „Intenţia noastră este de a reangaja aceste persoane pentru sezonul de lucrări de anul viitor. Această situaţie afectează atât personalul român cât şi pe cel strain”, mai precizează reprezentanţii Bechtel în acelaşi comunicat.