În cele 294 de secţii de vot din străinătate au votat în total peste 147.600 de cetăţeni români, o participare record, potrivit informaţiilor oferite de preşedinţii secţiilor, a anunţat MAE.
În condiţiile în care în prezent nu există un câştigător clar al alegerilor, ambii candidaţi revendicându-şi victoria, iar diferenţele din sondajele de la ieşirea de la urne sunt mai mici de 2%, cele peste 145.000 de voturi din străinătate încep să aibă o greutate tot mai mare pentru determinarea unui învingător. Voturile din străinătate ar putea aduce în jur de 1% din voturi candidaţilor.
În diasporă, spre deosebire de rezultatul la nivel naţional, Traian Băsescu şi-a adjudecat în primul tur o victorie clară. Astfel, Traian Băsescu a obţinut 56,05% din voturile românilor din străinătate, urmat de Crin Antonescu cu 17,42% şi de Mircea Geoană cu 12,41%.
Votul românilor din străinătate la turul doi pentru alegerea Preşedintelui României s-a încheiat la ora 7.00, ora locală a României, odată cu închiderea ultimelor şapte secţii de votare de pe Coasta de Vest a Statelor Unite, respectiv de la Los Angeles, Portland, Seattle, San Francisco, Sacramento, Orange County şi Las Vegas.
Ultimul cetăţean român care a votat a fost Raluca Popa, studentă, la ora locală 20.58, la secţia nr. 207 din Los Angeles (la sediul Consulatului General al României).
Votul în străinătate s-a desfăşurat, în total, pe durata a 35 de ore, în 294 de secţii de vot, organizate în 92 de ţări pe întreg globul pământesc. Raportat la fusul orar din România, procesul electoral din străinătate a început sâmbătă seară, la ora 20.00, în Noua Zeelandă şi s-a încheiat luni, 7 decembrie, pe coasta de vest a SUA. Se estimează că pe teritoriul Statelor Unite trăiesc în jur de un milion de români.
Turul al doilea de scrutin a decurs în condiţii normale în străinătate şi nu s-au înregistrat situaţii deosebite. Totuşi, la una dintre secţiile de votare din Roma s-a înregistrat un caz de vot dublu. Votul fraudulos nu a putut fi anulat, pentru că fusese deja introdus în urnă. Persoana în culpă va fi cercetată în România potrivit legii şi riscă chiar pedeapsa cu închisoarea.
Ministerul de Externe a organizat pentru românii din diasporă 294 de secţii şi a trimis 600.000 de buletine de vot peste hotare.