Persoanele care fac pare din grupele de risc şi refuză vaccinarea împotriva gripei A/H1N1 îşi vor plăti tratamentul în cazul în care se vor îmbolnăvi, la fel ca şi personalul medico-sanitar care refuză imunizarea, a anunţat secretarul de stat Adrian Streinu Cercel, potrivit NewsIn.
Până în prezent, s-au vaccinat doar 30.000 de persoane din categoriile de risc, potrivit datelor centralizate de autorităţi.
\"Din păcate, s-au vaccinat doar atâtea persoane, un număr infim faţă de posibilitatea pe care o are România, care are un vaccin propriu foarte bun. E păcat să dăm cu piciorul ocaziei de imunizare, deoarece acest lucru înseamnă creşterea numărului de decese. Am pus la dispoziţie 1,34 milioane de doze şi, cu toate astea, s-au vaccinat prea puţine persoane\", a mai spus secterarul de stat în Ministerul Sănătăţii.
Streinu Cercel a atras atenţia personalului medico-sanitar că are răspunderea de a limita numărul de îmbolnăviri. Începând de marţi, campania naţională de vaccinare contra A/H1N1 a fost extinsă la persoanele de peste 16 ani. Secretarul de stat a precizat că vaccinarea copiilor sub 16 ani va începe în ianuarie şi că încă sunt aşteptate rezultatele testelor.
Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap a solicitat Ministerului Sănărăţii 33.000 de doze de vaccin pentru imunizarea persoanelor cu handicap. Reprezentanţii ministerului au mai precizat că, până în februarie, România va vea disponibile cinci milioane de doze de vaccin. Cercel a mai precizat că, de săptămâna trecută, au fost oprite testele pentru depistarea gripei noi, pentru că \"se cheltuie banii de pomană\". Vaccinul costă 4 lei, iar testele de diagnostic, 200 de lei.