"Săptămâna viitoare vom avea o primă discuţie în interiorul comisiei de analiză a dosarelor şi CV-urilor celor care vor să candideze, astfel încât pe data de 23 martie, data fixată iniţial, să propunem o primă variantă a listei celor din Biroul Permanent Naţional. La sfârşitul săptămânii trecute am dat startul campaniei de strângere de semnături, PD-L dorind să strângă peste un milion", a declarat, astăzi, vicepreşedintele PD-L Gheorghe Flutur, la finele şedinţei Biroului Permanent Naţional al PD-L.
Astfel, lista PD-L pentru alegerile europarlamentare din vara acestui an urmează să devină publică peste două săptămâni, a precizat Flutur. Acesta a afirmat că liderii partidului nu au discutat luni despre candidaturile pe lista PD-L a unor personalităţi din societatea civilă, precum Monica Macovei, Traian Ungureanu sau Alina Mungiu Pippidi. "N-am discutat nume, însă ne onorează să vină la noi personalităţi din societatea civilă, mai ales că nu este prima dată când se înscrie în PD-L un reprezentant al acesteia: Sever Voinescu şi alţii", a spus vicepreşedintele PD-L.
Flutur a spus că includerea unor asemenea personalităţi ar contribui la maximizarea şanselor PD-L de a-şi păstra statutul de cel mai mare partid din România. Întrebat dacă PD-L va accepta criteriile de integritate cu care Alina Mungiu Pippidi condiţionează prezenţa sa pe lista democrat-liberală, Flutur a spus că acest subiect va fi analizat ulterior de către conducerea partidului.
Lansarea unor nume precum fiica cea mică a preşedintelui Traian Băsescu, Elena, ca posibili candidaţi ai PD-L la alegerile pentru PE a iscat dezbateri aprinse în media şi în clasa politică, în vreme ce Alina Mungiu Pippidi, preşedinte al SAR, a anunţat că va candida pentru PD-L numai dacă sunt respectate anumite criterii, între care a enumerat şi nepotismul. De fapt, Mungiu a făcut referire aproape în clar la adresa mezinei lui Băsescu, aceasta din urmă afirmând că nu comentează şi că nu este interesată de solicitarea Alinei Mungiu.
De asemenea, intenţia de a candida pe listele PD-L a lui Traian Ungureanu a fost şi ea obiectul unei dispute, cu "Cotidianul", care l-a concediat din postura de editorialist pentru implicarea explicită în politică. Ungureanu a acuzat conducerea ziarului, într-un editorial "de despărţire" că nu a procedat la fel şi în cazul lui Mircea Dinescu, poetul-publicist care şi-a anunţat în campania electorală trecută sprijinul pentru PNL. Cei de la "Cotidianul", prin Doru Buşcu, director editorial, au spus că nu poate fi acceptată postura de politician-editorialist al ziarului şi a dat contraexemplul lui Sever Voinescu, acela care şi-a întrerupt prin iniţiativă proprie colaborarea cu "Cotidianul" în momentul în care a candidat la alegerile parlamentare pe listele PD-L.