"Pentru România e destul de dificil şi delicat. Nu ştiu cât de bine e să ne revendicăm victoria atât timp cât ea a avut o relaţie tensionată cu identitatea ei românească pe care de fapt nu a abandonat-o, dovada fiind că a revenit cu un volum în limba română. De fapt în cazul ei, şi al altor scriitori importanţi ai secolului XX, este un caz de recuperare pentru că tot noi i-am făcut să plece. A plecat din cauza noastră, a regimului din anii '80, aşa cum şi alţi scriitori s-au repatriat sau au plecat pentru a se afirma pe alte meleaguri din diferite motive, să îşi găsească împinirea literară şi intelectuală în altă parte", a declarat criticul Paul Cernat pentru NewsIn.
Paul Cernat consideră că acest premiu câştigat de Muller ar trebui să ne dea de gândit, pentru că nu ştim să păstrăm intelectualii şi nu ştim să îi promovăm cu adevărat.
"Premiul Nobel este revanşa Hertei Muller. Cred că Herta Muller nu ar fi câştigat dacă nu ar fi avut experienţa disidenţei. Într-un fel, regimul i-a făcut indirect un mare serviciu, deşi un astfel de serviciu nu şi l-ar dori nimeni", adaugă Cernat.
Criticul consideră că, dincolo de onoarea pe care premiul Nobel câştigat de o scriitoare de origine română ne-o face, acesta ar trebui să ne pună pe gânduri asupra atitudinii pe care o avem ca stat faţă de intelectuali.
Este un premiu meritat care dincolo de onoarea pe care ne-o face ar trebui să ne pună pe gânduri, să reflectăm asupra atitudinii pe care o avem ca stat faţă de intelectuali. Nu ştim să îi ţinem acasă şi se afirmă în altă parte. A fi bine să îi sprijinim şi să îi facem să plece cât mai puţini.
"Mă bucur foarte mult, nu mă aşteptam la asta, de fapt nu speram. E foarte bine că s-a întâmplat aşa", încheie Paul Cernat.
Scriitoarea germană de origine română Herta Müller a fost recompensată, joi, cu Nobelul pentru literatură 2009, pentru onestitatea prozei în care descrie un peisaj al dezrădăcinării, a anunţat Academia Suediei.