În timp ce copiii mai mici de trei ani folosesc mediul virtual ca spaţiu de joacă, copiii sub 14 ani accesează şi chat-urile, messenger-ul, forumurile şi site-urile de muzică. Astfel, dacă 43% dintre copii intră pe internet pentru a se juca, iar 19% pentru a vorbi pe messenger, chat sau forum, numai 23% caută informaţii pentru şcoală.
La vârste mai mici, numărul copiilor care caută informaţii pe internet este redus. Astfel, dintre şcolari, numai 11,8% se ajută de internet pentru teme.
Părinţii conştientizează pericolele la care copiii lor se supun intrând pe internet, doar 4,8% dintre cei chestionaţi pentru realizarea studiului citat considerând că acestea nu există.
Părinţii se tem în special de mesajele vulgare şi neadecvate vârstei (40% dintre cei chestionaţi) şi de site-urile şi jocurile violente (37,4%). Cu toate acestea, procentul părinţilor care îşi supraveghează copilul de fiecare dată când acesta navighează pe internet este de doar 25,1%, în timp ce majoritatea, 47,4% fac acest lucru doar ocazional, iar 26% dintre părinţi declară că nu îşi supraveghează niciodată copilul atunci când acesta este la calculator.
Studiul privind relaţia copiilor cu calculatorul şi cu mediul online a fost realizat în contextul discuţiilor continue despre influenţele pozitive şi negative ale mediului online asupra dezvoltării celor mici.
Cercetările internaţionale spun că avantajele internetului şi calculatorului sunt dezvoltarea unor capacităţi ca cititul şi atenţia sau creşterea performanţei şcolare. Există însă şi pericole în folosirea exagerată a mediului virtual, respectiv apariţia depresiei în rândul copiilor, violenţa, tendinţa de autoizolare. De asemenea, există riscul ca aceşti copiii să devină asociali şi obezi.
Studiul citat s-a desfăşurat în luna februarie sub forma unui chestionar online la care au răspuns 3559 de părinţi.