Stabilirea contingentului de muncitori străini care pot obţine permise de muncă pe teritoriul României, precum şi o mai bună implementare a legislaţiei vor fi realizate prin consultarea partenerilor sociali, a spus secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu.
Secretarul de stat în MMFPS Valentin Mocanu a prezentat poziţia oficială a Ministerului Muncii în legătură cu "Abordarea cererii de lucrători chinezi migranţi în ţările europene", în cadrul workshop-ului organizat miercuri, 11 noiembrie 2009, de către Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR).
Vorbind despre cadrul naţional legal şi politica în domeniul protecţiei lucrărilor imigranţi, secretarul de stat în MMFPS a menţionat că "implementarea reglementărilor legislative în domeniu constituie o problemă de interes a partenerilor sociali, aceasta fiind, de fapt, metodă prin care se pot asigura drepturile cuvenite".
Potrivit lui Valentin Mocanu, stabilirea contingentului de muncitori străini care pot obţine permise de muncă pe teritoriul României, dar şi o mai bună implementare a legislaţiei vor fi realizate prin consultarea partenerilor sociali.
"Ca reprezentant al Ministerului Muncii consider că, în ceea ce priveşte asigurarea drepturilor lucrătorilor imigranţi pe teritoriul României şi eliminarea oricăror discriminări în relaţiile de muncă, ar fi de dorit ca activitatea partenerilor sociali să nu fie numai consultativă, ci şi participativă. Este util să continuăm seria discuţiilor pe tema drepturilor muncitorilor migranţi, să conştientizăm eventualele probleme cu care se pot confrunta şi să putem interveni printr-o serie de măsuri de prevenire a posibilelor fenomene de încălcare a drepturilor salariaţilor imigranţi", a mai declarat Valentin Mocanu.
La sfârşitul primului trimestru al anului 2009, erau înregistraţi în evidenţele Oficiului Român pentru Imigrări 4.591 cetăţeni chinezi, cu permise de şedere valabile în scop de muncă şi 1.940 - în scop de detaşare. Domeniul principal de activitate pentru care cetăţenii chinezi au fost admişi pe teritoriul României este cel al construcţiilor, autorizaţiile de muncă în regim de detaşare din acest sector fiind în proporţie de circa 45 % din numărul total al autorizaţiilor eliberate.