Doctrina trece în prim-plan pentru că euro-deputaţii se constituie în grupuri în funcţie de afinităţile politice. Acum sunt şapte grupuri.
Popularii sunt cel mai mare grup din Parlamentul European. Cu 288 dintre cele 785 de mandate, ei reprezintă 37% din legislativul european. Sunt singurul grup, cu membri din toate cele 27 de ţări ale Uniunii. Nucleul dur al PPE-DE este delegaţia germană, formată din 49 de eurodeputaţi. România are 18 eurodeputaţi în PPE-DE.
Popularii sunt secondaţi de Grupul Socialist, care are 217 membri, din 23 de ţări. Zece dintre ei sunt români. Socialiştii reprezintă 27% din Parlamentul European. Cu 31 de eurodeputaţi, delegaţia franceză este cea mai numeroasă.
Liberalii din ALDE sunt cel de-al treilea grup ca mărime din Parlamentul European. Reprezintă 13% din legislativ. Şi au 100 de deputaţi, dintre care şase din România. La ALDE sunt afiliate partide din 22 de ţări.
Pe locul patru, se află Grupul pentru Europa Naţiunilor, cu 44 de eurodeputaţi din şase ţări. Rămân 30 de eurodeputaţi independenţi, care reprezintă 4% din Parlamentul European.