Avizul Parlamentului pentru referendum este consultativ, nu obligatoriu! Astfel, consultarea populaţiei are loc indiferent de decizia legislativului. Guvernul a modificat legea referendumului, în urmă cu câteva săptămâni, printr-o ordonanţă de urgenţă. Acesta prevede - ca noutate - că Parlamentul trebuie să avizeze solicitarea preşedintelui privind referendumul în termen de 20 de zile.
Preşedintele Traian Băsescu a transmis la 24 septembrie preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului o scrisoare prin care cerea aviz consultativ pentru organizarea unui referendum, la data alegerilor prezidenţiale, pentru a consulta populaţia în legătură cu reducerea Parlamentului la o singură cameră şi care să aibă maximum 300 de parlamentari.
PD-L susţine că decisia susţinută de PSD şi PNL de consultare a Comisiilor Juridice este abuzivă
Vicepreşedintele PD-L a spus că, potrivit regulamentului, solicitările preşedintelui se înscriu cu prioritate pe ordinea de zi, în timp ce parlamentarii PSD şi PNL din Birourile permanente au acţionat "în mod abuziv" şi au trimis cererea privind organizarea unui referendum pentru un Parlament unicameral şi pentru reducerea numărului de parlamentari la Comisia juridică.
Ioan Oltean a declarat că PD-L va încerca în şedinţa comună a Camerelor de joi să introducă pe ordinea de zi a şedinţei scrisoarea preşedintelui României privind organizarea referendumului pentru Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamnetari la 300, precum şi scrisoarea prin care primul-ministru Emil Boc anunţă preşedinţii Camerelor că intenţionează să-şi asume răspunderea pe proiectul de Lege unică a pensiilor.
De asemenea, Oltean a spus că parlamentarii democrat-liberali vor susţine în faţa plenului şi neconstituţionalitatea moţiunii de cenzură a PNL.