Guvernul ia în calcul şi varianta asumării răspunderii în Parlament, ceea ce înseamnă evitarea dezbaterii în plen. În varianta guvernului, codurile au generat deja numeroase controverse.
Un articol al noului Codului Civil, referitor la momentul dobândirii de drepturi de către copilul conceput, dar nenăscut, a iscat polemici la şedinţa subcomisiei parlamentare de analiză a Codurilor Civil şi de Procedură Civilă, discuţia pe alte articole fiind amânată.
Parlamentarii s-au exprimat majoritar în favoarea menţinerii reglementării în vigoare, în condiţiile în care copilul "se naşte viu, chiar neviabil, să dobândească drepturi de la momentul concepţiei. Această reglementare este importantă, în opinia specialiştilor, în cazul succesiunilor şi a dobândirii unor bunuri de către copil.
Şeful DNA, Daniel Morar, a criticat proiectul de Cod Penal, susţinând că este prea blând şi că a fost redactat fără consultarea procurorilor. În Parlament, codurile au fost criticate şi de putere, şi de opoziţie. PSD acuză dezincriminarea incestului şi prostituţiei, iar PNL se pregăteşte de moţiune de cenzură sau, după caz, de contestaţie la Curtea Constituţională.
"Important e ca justiţia să se facă repede, dacă un om care a făcut o prostie acum 10 ani, îl condamini şi cu pedeapsa minimă. Dacă tu în 10 ani nu l-ai judecat, pentru ce îl mai condamni pentru doi saci de cartofi acum, cât de repede a mers justiţia", a declarat preşedintele Traian Băsescu referitor la conţinutul proiectelor celor patru coduri.