"Apelând la externalizarea serviciilor, companiile îşi pot reduce costurile cu 10% până la 50%. Însă acestea nu trebuie să se gândească numai la faptul că outsourcing-ul reduce costurile, pentru că aceste servicii ajută şi la creşterea veniturilor precum şi a serviciilor oferite clienţilor", a spus reprezentantul Linea Directa Communications, companie care activează pe piaţa de marketing direct şi call center.
Grbic consideră că industria outsourcing din România are un mare potenţial de creştere în special datorită raportului excelent dintre calitate şi preţ la serviciile oferite."Preţul este unul dintre cele mai scăzute din Europa Centrală şi de Est, iar personalul este foarte bine pregătit, în special prin capacităţile multilingvistice", a adăugat Mananing Director al companiei Linea Directa Communications.
Dejan Grbic a subliniat că această creştere se bazează şi pe faptul că în România numai 5 - 10% din companii apelează la outsourcing în timp ce în alte ţări procentul este 70-80. "Pe piaţa locală ne confruntăm cu companii care nu sunt conştiente de beneficiile externalizării unor servicii sau pur şi simplu sunt reticenţi", a declarat Grbic.
"Actuala criză a avut un efect imediat asupra companiilor din acest sector care deserveau clienţii importanţi din domenile cele mai afectate de criză, ca de exemplu sectorul financiar, care se folosea de serviciile BPO (Business Process Outsourcing) şi în mod special de call center. Declinul a survenit deoarece aceşti clienţi deţineau la rândul lor departamente interne de call center, iar când au renunţat la aceste servicii au preferat să renunţat la cele externe. Însă pe termen lung criza va impulsiona industria de outsourcing şi sunt posibilităţi reale de creştere pe piaţa internă", a continuat managing director Linea Directa Communications.
Acesta consideră că scăderea poate fi recuperată în următoarele câteva luni prin reorientarea către alte servicii care se află în creştere, cum ar fi recuperarea de creanţe.