Echipa care a realizat cercetarea la nivelul proteinei speră că un principiu asemănător să se aplice şi unor trăsături evoluţioniste mai complexe, precum forma corpului, metabolismul sau comportamentul. "Evoluţia nu se întoarce în trecut, ci se îndreaptă spre stadii următoare", declară Joe Thorton de la University of Oregon pentru revista Nature.
Alături de colegii săi, Thorton au reconstituit istoria receptorului glucocorticoid, proteina din interiorul celulelor care este în directă legătură cu hormonul stresului, cortizolul. Prin recrearea cortizolului înainte şi după evoluţia acestuia, produsă acum 400 de milioane de ani, cercetătorii au demonstrat că versiunea mai recentă a acestuia nu tolerează structura şi funcţiile ancestrale.
Studiul este probabil unul din cele mai importante realizate în ultimii 10-15 ani în biologia evoluţionistă, este de părere biologul evoluţionist Gunter Wagner de la Yale University: "Studiul nu arată de ce evoluţia nu poate fi inversată, ci oferă şi explicaţie pentru care acest lucru nu poate avea loc".