Pentru că moneda naţională s-a depreciat cu 20 de procente faţă de valorea din vara anului trecut, din start trebuie să fiţi atent la ofertele care vă promit preţuri mai mici. De exemplu, comercianţii care promit reduceri de 20% pentru o maşină de 10.000 de euro, nu fac altceva decât să ţină pasul cu moneda europeană şi nu oferă, de fapt, nicio reducere.
La fel se întâmplă şi în cazul preţurilor la apartamente. Acestea au scăzut cu 30%, dar pentru că valoarea lor este în euro, iar clienţii sunt plătiţi în lei, scăderea reală este mai mică, sub 20%. Dacă însă aveţi economii în euro, avantajele sunt de partea dumneavoastră. Şi ofertele de creditare ale dezvoltatorilor imobiliari sună avantajos, dar în realitate sunt destul de scumpe.
Un apartament cu 2 camere în valoare de 80.000 de euro cumpărat de la dezvoltator ar putea fi achitat în cel mult 13 ani. Rata lunară pe care o veţi plăti va fi de circa 450 de euro, pe când la bancă veţi plăti aceeaşi rată lunară, dar perioada creditării va fi mai mare, până la 35 de ani.
Un alt dezavantaj al creditării la dezvoltator ar fi că trebuie să plătiţi în avans jumătate din valoarea apartamentului. Asta înseamnă că veţi veni cu 40 de mii de euro, bani din propriul buzunar. Pe când la bancă, va trebui să plătiţi un avans de maxim 25 la sută, adică peste 20 de mii de euro. Pentru acest împrumut de la bancă ar trebui însă să aveţi un venit de aproximativ 5 mii de lei. Partea cea mai grea este să convingeţi banca să vă acorde împrumutul.