La summitul de la Londra, ţările G20 şi-au luat angajamentul să "acţioneze" împotriva jurisdicţiilor necooperante, inclusiv împotriva paradisurilor fiscale, iar OCDE urma să publice o listă a ţărilor respective. În cursul serii de joi, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a dat publictiăţii o "listă neargă" ce conţine numele a patru ţări care nu şi-au luat niciun angajament de a respecta standardele internaţionale pe plan fiscal: Costa Rica, Malaysia, Filipine şi Uruguay.
De asemenea, pieţele financiare cele mai vizate în mod obişnuit în materie de evaziune fiscală figurează pe o a doua listă, pe care sunt incluse ţările care şi-au asumat angajamente, dar nu le-au implementat "substanţial". Această "listă gri" cuprinde în special Monaco, Liechtenstein, Elveţia şi Luxembourg.
În ultimele săptămâni, mai multe state intrate în vizorul comunităţii internaţionale au oferit dovezi de bunăvoinţă pentru a evita să fie incluse de OCDE pe lista actualizată pe care o cer ţările mari.
Problema paradisurilor fiscale, "găuri negre în privinţa finanţelor", a fost readusă în discuţie în noiembrie 2008, în perioada cea mai gravă a crizei financiare, la o reuniune a 17 ţări organizată la Paris, la iniţiativa Germaniei şi Franţei. Statele participante au cerut OCDE să reactualizeze, până la mijlocul anului 2009, lista neagră a paradisurilor fiscale, la care Berlinul cerea adăugarea Elveţiei.
O listă precedent a fost publicată la începutului anilor 2000 de OCDE. Dar aceasta nu număra decât trei ţări - Monaco, Andorra şi Liechtenstein. O parte dintre state au fost şterse de pe listă de-a lungul anilor, după ce şi-au luat angajamente de transparenţă.
Temându-se să nu figureze pe lista reactualizată, Belgia, Austria, Luxembourg, Elveţia, Liechtenstein, dar şi Andorra au anunţat în ultimul moment o modificare a legislaţiilor naţionale privind secretul bancar.
Luxembourg şi Austria au acceptat şi să coopereze cu alte ţări, oferind informaţii bancare atunci când există suspiciuni de fraudă. La rândul său, Monaco a acceptat să negocieze un acord de schimb de informaţii pe plan fiscal cu Uniunea Europeană. În ceea ce priveşte Elveţia, aceasta a anunţat că va respecta standardele OCDE.
"Patru ţări figurează pe lista neagră", în timp ce lista gri "este uimitor de lungă", a subliniat asociaţia Oxfam-Franţa într-un comunicat. Organizaţia a criticat faptul că "garanţiile minime oferite în aceste ultimele săptpmâni au fost suficient, aparent, pentru a-i convinge pe liderii G20".
La scurt timp după publicarea listei, preşedintele băncii centrale din Uruguay, Mario Bergera, a reacţionat: "Uruguay nu este un paradis fiscal".
OCDE ia în calcul patru criterii pentru a defini un paradis fiscal: impozite insignifiante sau inexistente, lipsă de transparenţă în ceea ce priveşte regimul fiscal, lipsă de schimburi de informaţii fiscale cu alte state şi atragerea de societăţi paravan cu activitate fictivă.