Ecaterina Andronescu a preluat conducerea Ministerului Educaţiei în plină perioadă de proteste. Profesorii ameninţau cu greve pe termen nelimitat şi chiar cu blocarea anului şcolar în cazul în care nu ar fi primit majorarea salarială de 50% votată de Parlament. Abia instalat în funcţie, ministrul Educaţiei s-a aliat cu profesorii în ceea ce priveşte majorarea salarială, însă a condiţionat această creştere de anumite criterii de performanţă, în scopul creşterii calităţii actului educaţional.
"Fiecare profesor va fi evaluat în baza criteriilor de performanţă. Cadrele didactice se vor autoevalua, dar se va ţine cont şi de părerea colegilor de catedră, a părinţilor şi a elevilor", spunea Ecaterina Andronescu, după votarea bugetului pentru educaţie.
Mai puţine ore de sport şi de limbi străine la clasele de liceu, dar şi un nou conţinut al programei şcolare
Elevii de liceu învaţă prea mult. Aceasta este concluzia la care a ajuns Ecaterina Andronescu după studierea programei şcolare de la clasele de liceu. În această situaţie, ministrul a propus reducerea numărului de ore la doar 30 pe săptămână. S-au tăiat, în funcţie de profil şi de anii de studiu, orele de consiliere, o oră de sport şi una de la a doua limbă străină. Ecaterina Andronescu a spus că, în acest fel, elevii au fost "descărcaţi" de unele obligaţii. ''Am redus numărul de ore de la 33-34, la unele licee, sau 37-38 la altele, la 30 pe săptămână", a spus ministrul Educaţiei. Această măsură face parte dintr-un obiectiv general al ministrului, care presupune ''regândirea curriculumului şi transformarea lui în curriculum pe formare de competenţe''. Astfel, în viitor, reducerea numărului de ore va fi completată şi cu o modificare a conţinutului materiei şcolare.
Fără teze unice şi mai puţine probe la Bacalaureat
Ministrul Educaţiei se gândeşte şi la simplificarea examenelor pentru ca elevii să poată învăţa şi să nu mai fie tentaţi să copieze.
''Un obiectiv important este regândirea procedurilor de evaluare şi mutarea accentului pe evaluarea continuă, peste care să se suprapună evaluări naţionale, după modelul testelor internaţionale'', a precizat, pentru Realitatea.NET, ministrul Ecaterina Andronescu.
Primele măsuri propuse în vederea realizării acestui obiectiv vizează renunţarea la tezele unice, dar şi renunţarea la o parte din probele de la Bacalaureat.
"Şase probe la Bacalaureat sunt prea multe. Aş vrea să reducem numărul de probe, nu pot să spun exact câte vor fi, pentru ca elevii să se poată pregăti temeinic, iar examenul să fie unul cât se poate de serios", a spus Andronescu.
În privinţa eliminării tezelor unice, Andronescu are cel puţin două argumente pentru această măsură. "Tezele nu îşi vor mai avea sensul în noul curriculum. Oricum, nu prea văd sensul acestor examene care ţin loc şi de teză şi de admitere la liceu", a precizat ministrul.
Investiţii masive în infrastructura şcolară
"Avem câteva obiective proritare la investiţiile în infrastructură: investiţii în şcolile care nu au aviz sanitar. Dacă nu vom reuşi acest lucru în cazul celor 9.000 de şcoli până la toamnă, ne-am fixat cel târziu toamna viitoare. De asemenea, grădiniţele, pentru că este o mare nevoie de locuri în grădiniţe şi avem nevoie să construim clădiri noi, pentru că au fost foarte multe retrocedate şi nu s-a pus nimic în loc", a precizat ministrul Educaţiei.
Printre investiţiile prioritare ale ministrului se mai numără şi campusurile şcolare aflate în construcţie, dar şi continuarea proceselor de reabilitare a spaţiilor şcolare.
Proiecte sociale în sprijinul elevilor cu posibilităţi limitate
Ministerul Educaţiei susţine că pe parcursul acestui mandat va acorda o atenţie specială şi proiectelor sociale.
O primă măsură "socială" a fost deja anunţată de ministru. Astfel, Ecaterina Andronescu intenţionează să renunţe la programul "Laptele şi cornul", înlocuindu-l cu proiectul ''After school''. Ecaterina Andronescu a anunţat că, din toamnă, doreşte să se folosească de banii din Programul naţional "Laptele şi cornul" pentru a-l da şcolilor cu program prelungit. În acest fel, elevii vor primi o masă caldă la prânz şi, în acelaşi timp, vor beneficia de supraveghere atât în partea de efectuare a lecţiilor, cât şi în partea de activitate extracurriculară", a mai spus ministrul.
În acelaşi timp, ministrul îşi propune să continue proiectele pentru reducerea discriminării în sălile de clasă, pentru acordarea de noi burse sau rechizite şcolare elevilor cu posibilităţi limitate, dar şi cel pentru descentralizarea învăţământului.