Un oaspete al fabricii de ciocolată Stettler face anticameră. Nu pentru că trebuie să aştepte să fie primit, ci pentru a se echipa din cap până în picioare. Curăţenia este cuvântul de ordine pentru ciocolatierii din Geneva, care produc una dintre cele mai gustoase şi mai cremoase ciocolate din lume.
"Ciocolata devine cremoasă prin utilizarea unor proceduri speciale la sfârşitul procesului de fabricaţie. Gustul se răspândeşte în gură, ca atunci când deguşti vin", laudă produsul unul dintre ciocolatieri, Cristoph Roch.
Ciocolata Stettler se produce artizanal, prin topirea succesivă şi amestecarea mai multor feluri de ciocolată. Practic, ciocolata topită curge la robinet. Metoda de prelucrare este aceeaşi din 1940, anul în care a fost înfiinţată făbricuţa.
Genevezii produc aproximativ o tonă de ciocolată anual, iar jumătate din producţie este exportată în Japonia. De asemenea, ciocolata ajunge în Statele Unite, Franţa sau în lumea arabă.
Cutiile de trufe conţin 3, 6, 12, 24, 35 şi 52 bucăţi şi costă între 4 şi 122 de franci. De criză nu s-a auzit deloc prin fabrică. "Când deschizi patru magazine în Geneva, într-un an, înseamnă că afacerea este cu adevărat profitabilă", spune Slavica Antic, directorul comercial de la Stettler.
În mica fabrică există o foarte mică expoziţie de ciocolată modelată cu har şi un minuscul muzeu al prelucrării boabelor de cacao. Asta pentru cei care vin să afle câte ceva din secretele ciocolatei elveţiene.
Ciocolata este o parte importantă din şarmul Genevei, oraş vizitat anual de 1,2 milioane de turişti, dintre care aproape 7.000 din România. "Gastronomia, degustarea de vin şi ciocolată, fac parte, aş spune, din experienţa pe care turiştii o trăiesc în Elveţia şi în Geneva", declară Stephan Dubois, account manager al Tourisme Geneva.
Dacă treceţi prin Geneva, nu rataţi fabrica de pe 49 avenue Blanc. Merită să vă puneţi tot acel echipament de medic aflat în plină intervenţie chirurgicală şi să gustaţi trufe cu o savoare absolut unică.
Articol apărut cu sprijinul Fly Baboo.