FBI și EUROPOL au transmis de asemenea mai multe mesaje publice oficiale de informare a populației.
Recent, mai mulți români au primit e-mailuri care pretind a fi citații din partea Poliției Române, însă acestea sunt, de fapt, escrocherii cunoscute sub numele de „government impersonation scams“.
Victimele escrocheriei, acuzate de pedofilie și trafic sexual
Conținutul e-mailului pare alarmant, afirmând că destinatarii sunt cercetați pentru infracțiuni grave, precum pornografia infantilă, și sunt somați să răspundă prompt. Mesajul își propune să intimideze destinatarii, pretinzând că aceștia au fost monitorizați de autorități pentru diverse activități ilegale pe internet.
E-mailurile sunt trimise de la adrese suspecte, chiar dacă sunt redactate într-un limbaj oficial ce crează iluzia de credibilitate.
În conținutul e-mailului se menționează numele unui presupus comandant de brigadă și se fac referiri la colaborarea cu instituții internaționale precum Colegiul European de Poliție (CEPOL), pentru a da impresia că acesta este un demers oficial.
Poliția Română atrage atenția asupra acestui tip de înșelăciune și sfătuiește ca, în cazul primirii unor astfel de e-mailuri nesolicitate, să nu se răspundă și să nu se acceseze linkuri sau fișiere atașate. De asemenea, este recomandat să se raporteze imediat la cea mai apropiată unitate de poliție sau să se folosească portalul de petiții al Poliției Române.