Oamenii de ştiinţă au crezut că de vină pentru \"anul fără vară\", din 1816, a fost vulcanul indonezian Tambora, dar întreaga perioadă între 1810 şi 1819 a fost cu circa 0,5 grade Celsius mai rece. Prin urmare vulcanul nu poate fi considerat responsabil.
O analiză recentă a unor mostre de gheaţă din Groenlanda şi Antarctica au arătat că în 1809 un vulcan a erupt undeva la tropice. Dovezile geologice nu au fost descoperite şi oamenii de ştiinţă nu ştiu unde exact a fost această erupţie, a declarat Jihong Cole-Dai, chimist la South Dakota State University.
În mostrele de gheaţă care reflectă anii 1809 şi 1810, oamenii de ştiinţă au descoperit concentraţii mari de acid sulfuric care se formează după ce erupţiile aruncă dioxid de sulf în stratosferă. „Acest fapt reduce cantitatea de energie solară care ajunge pe Pământ, planeta răcindu-se”, a mai adăugat Cole-Dai.
Cantitatea de acid sulfuric găsit sugerează că erupţia a fost de două ori mai mică decât cea a vulcanului Tombora care a aruncat în aer cir 100 de megatone de dioxid de sulf. Noua erupţie identificată a declanşat cel mai rece deceniu din ultimii 500 de ani.