Oficialii ucraineni intenţionează să treacă prin toate marile capitale europene, unde vor discuta cu responsabilii locali pe problema gazului rusesc.
Gazprom a anunţat că verifică dacă Ucraina sustrage din gazul destinat clienţilor europeni, după ce Moscova a suspendat livrările către Kiev. Compania a anunţat că inginerii săi monitorizează presiunea din conductă la o staţie de pompare din Slovacia, la vest de graniţa cu Ucraina, şi că îşi pot da seama dacă lipseşte gaz.
Deşi momentan Moscova nu pare să renunţe la revendicări, preşedintele ucrainean Victor Iuşcenko şi-a exprimat convingerea că situaţia va fi remediată până săptămâna viitoare şi că se va ajunge la un acord înainte de 7 ianuarie.
Ucraina nu mai primeşte gaz de joi dimineaţă, alimentarea fiind oprită după eşecul negocierilor asupra preţului. Rusia a cerut iniţial doar 250 de dolari pe mia de metri cubi de gaz, cu condiţia ca nici Ucraina să nu majoreze taxele de tranzit prin conductele de pe teritoriul său. Kievul a refuzat propunerea, aşa că Moscova a mărit costul combustibilului până la nivelul ţările occidentale, adică peste 400 de dolari.
După sistarea livrărilor de gaze către Ucraina, Gazprom a anunţat că tranzitul spre Europa nu a fost afectat, ba chiar a fost mărit debitul, lucru confirmat şi de beneficiari.
De altfel, statele europene, obişnuite cu astfel de fricţiuni între Kiev şi Moscova, şi-au făcut rezerve în cazul în care ar rămâne un timp fără gaz rusesc.