Albastrul şi rozul acestui "gigant accident cosmic de maşină", după cum a fost poreclit de cercetători, aduc dovezi noi ale existenţei aşa-numitei materii negre.
Fotografia roiurilor stelare care se ciocnesc unele de altele, capturată cu un telescop extrem de puternic, aduce, de asemenea, indicii noi despre caracteristicile acestei substanţe enigmatice.
Oamenii de ştiinţă cred că materia neagră, deşi invizibilă ochiului liber, asigură "schelele" universului, formând un fel de cadru pentru planete, stele, galaxii şi pentru viaţa aşa cum o cunoaştem noi.
Se crede că în univers există de şase ori mai multă materie neagră decât orice alt fel de materie.
Experţii sunt de părere că, în timp ce universul se forma după Big Bang, forţa gravitaţională a acestei cantităţi enorme de materie neagră a format planete şi galaxii, modelând astfel cosmosul.
Rozul din imagine indică materia ordinară, în principal gazul fierbinte, iar zona albastră se crede că arată prezenţa materiei negre.
Roiul stelar din fotografie, MACSJ0025.4-1222, este alcătuit din sute de galaxii şi se află la o distanţă de 5.7 miliarde de ani lumină. Coliziunea intergalactică a avut loc acum 100 de milioane de ani în urmă.
Imaginea a fost capturată de observatorul cu raze X Chandra, al NASA, cu ajutorul telescopului Hubble.
Două roiuri stelare s-au amestecat, la o viteză de milioane de kilometri pe oră, iar imaginea indică faptul că gazul fierbinte dintr-un roi s-a ciocnit de cel din al doilea roi şi a încetinit, au spus cercetătorii. Însă nu a încetinit şi materia neagră, sunt de părere oamenii de ştiinţă.
Separarea rozului şi albastrului aduce dovezi pentru teoria potrivit căreia particulele negre reacţionează foarte puţin între ele, poate chiar deloc, informează Daily Mail.
Ultimul studiu a fost realizat de o echipă internaţională de astronomi, conduşi de Marusa Bradac, de la University of California Santa Barbara şi Steve Allen, de la Kavli Institute for Particle Astrophysics and Cosmology, la Stanford.
Rezultatele vor apărea în numărul viitor al revistei The Astrophysical Journal.