Operaţiunea de verificare a dosarelor în baza cărora se consideră că au fost eliberate în mod fraudulos permise a început în data de 10 martie la SPCRPCÎV Argeş şi au fost analizate filă cu filă 4.966 de dosare. Prefectul judeţului Argeş, Marcel Proca, a precizat că, până în prezent, au predat permisele la sediul Poliţiei Rutiere Argeş 40 de persoane, dintre care 34 sunt din Argeş şi şase din alte judeţe.
"Am avut primele termene în procesele de suspendare. Toţi cei şapte jurişti ai prefecturii au foarte mult de lucru. Pe lângă întocmirea dosarelor, ei trebuie să se prezinte în instanţă atunci când pe rol se judecă procesele legate de permise", a declarat prefectul.
Toţi cei care au adus documentele la poliţie au primit dovezi care atestă că au predat permisele, dar care nu le permit să mai conducă autovehicule pe drumurile publice. Persoanele în cauză au fost introduse în baza de date a Poliţiei Rutiere. Dacă vor fi prinse la volan, vor fi cercetate penal pentru conducere fără permis, au precizat poliţiştii.
Dintre cele 40 de persoane care au depus permisele până acum, 25 au făcut contestaţie la ordinul de suspendare, invocând prezumţia de nevinovăţie.
"Vom arăta în răspunsul la contestaţii că ne menţinem decizia, întrucât ordonanţa 9/2009 arată că e un caz de forţă majoră având în vedere creşterea numărului de accidente provocate de persoane care şi-au luat permisul în condiţii suspecte", a declarat prefectul Marcel Proca, în urmă cu câteva săptămâni.
Prefectul judeţului Argeş a precizat că 85% din dosarele pe baza cărora au fost obţinute permise în mod fraudulos au avut nereguli referitoare la datele de domiciliu ale posesorilor.
DNA a trimis în judecată, în luna decembrie a anului trecut, 28 de persoane, dintre care 22 în stare de arest preventiv, în legătură cu fraudarea examenelor pentru obţinerea permisului de conducere la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule Argeş.