Potrivit reprezentanţilor USH, imaginea instituţiei a suferit prejudicii de la începutul scandalului legat de diplome şi este posibil ca, în viitorul apropiat, să fie cerute daune financiare celor care ar fi vinovaţi de această situaţie.
Cei de la USH au anunţat că universitatea va organiza în continuare admitere la formele de învăţământ şi specializările acreditate sau autorizate de Ministerul Educaţiei şi nu va respecta cele 15 măsuri pe care ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, le-a cerut în urma prezentării raportului de control, în şedinţa de guvern de sâmbătă.
"Încă nu am primit raportul de la Ministerul Educaţiei, deci nu comentăm pe marginea documentului pe care încă nu l-am văzut. Ne vom supune legii în vigoare. Guvernul poate să dea orice hotărâre, însă nu poate încălca legea. Dacă guvernul nu va face o analiză strictă legislativă a HG pe care o vor aproba, vom fi puşi în situaţia să atacăm în justiţie această hotărâre", a declarat purtătorul de cuvânt al USH, George Nicolau.
Reprezentanţii USH au prezentat, miercuri, sistemul informatic pe care universitatea îl foloseşte pentru evaluarea studenţilor. USH a investit, potrivit purtătorului de cuvânt George Nicolau, peste 30 de milioane de euro în acest sistem, care constă în peste 10.000 de calculatoare conectate la o platformă informatică numită blackboard.
"Platforma adună studenţii din anul respectiv pe discipline şi îi bagă într-un catalog, în ordine alfabetică, indiferent de locul de unde sunt. Profesorul doar semnează în dreptul fiecărui student, dar de fapt programul informatic transmite nota. Calculatorul generează un test, cu întrebări de diferite grade de dificultate, iar la sfârşit studentul primeşte nota, în timp ce aceasta este transmisă în serverul central", a explicat Nicolau.
Purtătorul de cuvânt al universităţii a declarat că există o evidenţă clară a studenţilor înscrişi la ID, însă nu a putut preciza câte persoane sunt în prezent la această formă de învăţământ.
Legat de studenţii de la Drept, care au terminat facultatea în trei ani şi care, potrivit măsurilor impuse de ministerul Educaţiei, ar trebui să îşi completeze studiile cu încă un an şi să dea din nou licenţa, reprezentanţii Spiru Haret au precizat că este vorba de doar 207 astfel de studenţi din cei peste 10.000 care au absolvit anul acesta specializarea şi că a fost alegerea lor să termine în trei ani.
"În privinţa celor 92 de profesori şi conferenţiari universitari despre care s-a tot vorbit că au obţinut ilegal aceste grade, noi nu am trimis dosarele lor pentru validare la Ministerul Educaţiei, deoarece am avut surpriza, în urmă cu doi ani, să constatăm că toate dosarele pe care le trimitea erau date la o parte. Astfel, universitatea a decis, ca până în momentul în care se vor clarifica lucrurile cu ministerul, să stocheze aceste dosare. Acum, dosarele sunt în mare parte transmise spre minister. Spiru Haret nu a dat titluri celor 92 de profesori şi conferenţiari, ci doar i-a plătit ca şi când ar fi deţinut acele titluri. Sunt banii universităţii şi face ce vrea cu ei", au explicat reprezentanţii universităţii.
Centrele de învăţământ la distanţă ale Spiru Haret sunt, potrivit purtătorului de cuvânt, platforme informatice unde studentul care nu are calculator acasă poate merge să înveţe şi unde toţi studenţii la ID dau examenele.
Ministerul Educaţiei a decis închiderea centrelor teritoriale de ID ale Universităţii "Spiru Haret" şi invalidarea a 92 de titluri universitare, a anunţat, sâmbătă, Ecaterina Andronescu, precizând că, dacă universitatea nu va pune măsurile în aplicare, va declanşa procedura de lichidare.
Pe lângă centrele teritoriale de învăţământ la distanţă ale "Spiru Haret", Ministerul Educaţiei a decis şi închiderea celor nouă centre din străinătate. În prezent, Universitatea "Spiru Haret" nu mai poate face înscrieri pentru forma de învăţământ la distanţă, studenţii care deja au urmat o parte din cursurile la ID urmând a opta pentru un transfer la un alt program acreditat al universităţii. De asemenea, "Spiru Haret" nu mai poate organiza examenele de licenţă, până la verificarea ARACIS.
Mai mult, carta universitară de la ,,Spiru Haret\'\' a fost anulată, a spus ministrul Educaţiei, pentru ca regulamentul să fie actualizat, incluzând aici şi stabilirea unei noi proceduri pentru alegerea rectorului.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a prezentat, sâmbătă, în cadrul şedinţei extraordinare de Guvern, raportul privind Universitatea "Spiru Haret".
Problema diplomelor de licenţă ilegale a revenit în actualitate după ce Universităţii "Spiru Haret" i s-a retras dreptul de organizare a admiterii în anul universitar 2009-2010, prin HG 749/2009, care cuprinde lista facultăţilor din România acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu. Astfel, în baza faptului că "Spiru Haret" a solicitat şi câştigat în instanţă să fie anulate prevederile a două HG anterioare de acest tip, respectiv 676/2007 şi 635/2008, universitatea nu a mai fost trecută şi în hotărârea din acest an. Numai că, anul acesta, hotărârea are o prevedere nouă, şi anume, numai facultăţile listate pot organiza admitere în anul universitar 2009-1010.