Potrivit specialiştilor prezenţi, joi, la conferinţa "Tuberculoza la copii", organizată de Institutul Naţional de Pneumoftiziologie "Prof. dr. Marius Nasta", tuberculoza este o problemă prioritară de sănătate publică. Potrivit acestora, incidenţa tuberculozei în ţara noastră are o evoluţie îngrijorătoare, constatându-se şi o creştere a rezistenţei acestei afecţiuni la tratamentele medicamentoase.
Creşterea numărului de cazuri de tuberculoză în România afectează din ce în ce mai mulţi copii. Analizând evoluţia cazurilor de copii diagnosticaţi cu această afecţiune în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2008, dr. Elmira Ibraim a atras atenţia asupra pericolului reprezentat de tuberculoza infantilă.
"În primele nouă luni ale anului 2009, numărul de copii bolnavi a crescut cu 71 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, de la 758 la 829. La nivelul ţării noastre se înregistrează, totodată, o creştere importantă a numărului de cazuri multidrog-rezistente, de la 552 de cazuri în anul 2006, la 820 de cazuri în anul 2008. Mai mult decât atât, se constată şi alte fenomene îngrijorătoare - o uşoară creştere a valorii incidenţei globale, mai ales prin creşterea incidenţei recidivelor, creşterea numărului cazurilor de retratament, un număr mai mare de îmbolnăviri la copiii cu vârsta sub 15 ani, o creştere alarmantă a cazurilor de tuberculoză asociată cu infecţia HIV, precum şi o creştere a ratei de deces a bolnavilor aflaţi în tratament", a precizat dr. Ibraim.
Institutul de Pneumologie "Prof. dr. Marius Nasta" desfăşoară trei programe naţionale cu scopul informării, prevenirii, diagnosticării şi tratamentului afecţiunilor pulmonare - Programul Naţional de Control al Tuberculozei, Programul Naţional de Tratament al Pacienţilor cu Hipertensiune Arterială Pulmonară şi Programul Naţional Anti-Fumat.