Noul Guvern a fost aprobat cu 88 de voturi pentru şi 45 împotrivă. Herman Van Rompuy a fost îndelung aplaudat de membrii Parlamentului. Noul premier le-a cerut acestora să nu judece Guvernul "pe baza intenţiilor sale, ci a rezultatelor pe termen scurt, până în 2011".
În iunie 2011 sunt prevăzute se aibă loc alegeri legislative în Belgia, însă unii se îndoiesc că noul Guvern va rezista până atunci, în special din cauza tensiunilor persistente dintre comunitatea francofonă şi cea flamandă.
Yves Leterme a demisionat la 19 decembrie, după ce anturajul său a fost acuzat că a făcut presiuni asupra justiţiei pentru a valida planul de salvare a băncii Fortis şi a o trece sub controlul BNP Paribas.
Noul Guvern a preluat cea mai mare parte din programul şi membri echipei lui Leterme, sprijinindu-se pe o coaliţie formată din cinci partide: creştin-democraţii şi liberalii flamanzi şi creştin-democraţii, liberalii şi socialiştii francofoni. Totuşi, Herman Van Rompuy s-a angajat pe un drum periculos, cerând miercuri, în primul său discurs în Parlament în calitate de premier, accelerarea negocierilor la nivelul comunităţilor privind viitorul ţării.
Van Rompuy vizează în special găsirea unor soluţii "până la vară" privind singura regiune bilingvă din ţară, Bruxelles-Hal-Vilvorde (BHV). Flamanzii cer de mai mulţi ani scindarea BHV, în timp ce francofonii vor să o menţină, deoarece le permite celor ce locuiesc în periferia flamandă a Bruxelles-ului să voteze pentru candidaţi francofoni în capitala belgiană şi să apeleze la justiţia franceză.
Opoziţia flamandă a pus sub semnul întrebării vineri legitimitatea noului Guvern în Flandra. Jan Jambon, din partidul naţionalist NVA, a criticat "Guvernul care nu dispune de o majoritate în rândul flamanzilor", iar Gerolf Annemans, din partidul flamand de extremă dreapta Vlaams Belang, a declarat că Guvernul reprezintă o "concesie făcută francofonilor" asupra BHV. "Singurul liant al Guvernului este teama de electorat", a rezumat Jean-Marie Dedecker, preşedintele mişcării radicale flamande Liste Dedecker.
Partidele din opoziţie au criticat şi comisiile parlamentare de anchetă care vor fi formate săptămâna viitoare pentru a analiza cazul Fortisgate, considerând că acestea vor încerca să-l scoată nevinovat pe Leterme.
Van Rompuy a anunţat crearea a două comisii, una de "separare a puterilor", iar cealaltă pentru aspectele economice şi financiare ale crizei economice. Opoziţia vede în acestea un mijloc de limitare a câmpului de investigaţie.
Ecologistul Jean-Marc Nollet consideră că Guvernul încearcă astfel din nou să preia din prerogativele unei alte puteri, în timp ce predecedenta guvernare a pierdut din cauza unei probleme de separare a puterilor.