Satelitul „Cosmos 2553” a fost lansat în atmosferă cu o rachetă Soyuz-2 de la cosmodromul rusesc Plesetsk în februarie 2022, cu câteva zile înainte ca Vladimir Putin să ordone trupelor sale să treacă granița în Ucraina, potrivit Daily Mail.
Acesta s-a poziționat imediat la marginea orbitei joase a Pământului (LEO), la aproximativ 2 000 de kilometri înălțime - o zonă saturată cu radiații provenite de la centurile Van Allen, care pot perturba și degrada componentele sateliților. Sateliții defuncți sau dezafectați sunt trimiși departe în această regiune a spațiului pentru ”a muri” în tăcere pe o așa-numită „orbită cimitir”, astfel încât traiectoria orbitală a Cosmos 2553 a ridicat suspiciuni în rândul observatorilor spațiali americani.
În zilele care au urmat lansării, Ministerul rus al Apărării a emis o declarație în care susținea că noul său Sputnik este o „navă spațială tehnologică echipată cu instrumente de bord nou dezvoltate și sisteme de testare a acestora sub influența radiațiilor și a particulelor încărcate grele”.
Însă oficialii americani se tem că Cosmos 2553 ar putea fi, de fapt, o platformă de testare pentru o viitoare armă spațială, pe fondul informațiilor conform cărora satelitul ar putea transporta un focos fictiv.
Potrivit primelor rapoarte din surse guvernamentale americane, o bombă nucleară spațială ar fi folosită pentru a ataca sateliți aflați pe orbită, mai degrabă decât pentru a lovi ținte de la sol.