În afară de Ministerul Mediului din Norvegia, care asigură 85% din cheltuielile eligibile ale proiectului prin Mecanismul de cooperare, la derularea EcoEmerge sunt implicate, din partea Norvegiei - Autoritatea Norvegiană pentru Controlul Poluării şi cea pentru Management Public şi eGuvernare.
Partea română, care asigură restul banilor, e reprezentată de Ministerul Mediului, Camera de Comerţ şi Industrie a municipiului Bucureşti şi Agenţia Managerială pentru Inovare, Cercetare Ştiinţifică şi Transfer Tehnologic (AMCSIT-Politehnica).
Proiectul se va derula până în aprilie 2011 şi va avea două componente, respectiv EcoTehnoNet - ce va aborda eco-inovarea în sectorul privat prin dezvoltarea şi utilizarea tehnologiilor de mediu - şi GreenProcura - ce se va axa pe eco-inovare în sectorul public prin achiziţii ecologice.
Astfel, la licitaţiile pentru achiziţii publice vor fi impuse criterii ecologice pentru nouă tipuri de bunuri şi servicii, respectiv pentru materialele şi lucrările de construcţii, automobilele, autobuzele şi serviciile pentru autobuze, produsele de curăţenie, hârtia, echipamentele IT, produsele alimentare şi băuturi, becurile şi hotelurile.
"Vor fi stabilite ţinte pentru ca autorităţile publice locale şi centrale să cumpere un anumit volum de produse şi servicii ecologice. De exemplu, în cazul becurilor ţinta va fi de 100% pentru produse ecologice, mai ales că a intrat în vigoare şi directiva europeană de la 1 septembrie. Dacă există cerere pentru produse ecologice, se va impune şi o direcţie pe piaţă pentru producerea de astfel de bunuri", a precizat managerul acestui proiect, Iulia Degeratu, consilier în Ministerul Mediului.