"Pentru mulţi, Norman Manea este primul scriitor de limbă română care ar merita Nobelul (...), comparat cu Kafka, Musil, Sabato, pentru scriitura sa", a spus scriitoarea Clemence Boulouque, cea care i-a înmânat lui Manea, în luna februarie, Premiul pentru Litere al Fundaţiei Iudaismului Francez, distincţie care le-a fost acordată, la ediţiile precedente, lui George Perec şi Emmanuel Levinas.
Norman Manea, prozator şi profesor de literatură europeană, „writer in residence” la Bard College, New York, a fost distins cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti în 1979 şi cu Premiul Uniunii Scriitorilor, în 1984, care însă i-a fost anulat de Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste. În 1992, a primit Bursa Guggenheim şi prestigiosul Premiu MacArthur, iar în 1993 Biblioteca Naţională din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării distincţiei de „Literary Lion” al bibliotecii. În 2002, Manea a primit Premiul internaţional de literatură Nonino pentru „Opera Omnia”, iar în 2006, Premiul Médicis Étranger pentru "Întoarcerea huliganului". În 2007, Manea a primit Ordinul Meritul Cultural de la Preşedintele României.
L'Ordre des Arts et des Lettres a fost creat în 1957 de către Ministrul francez al Culturii, pentru a recompensa persoanele care s-au distins prin creativitatea şi prin contribuţia la promovarea artelor şi literelor. Ordinul include trei ranguri: Cavaler (Chevalier), Ofiţer (Officier) şi cea mai înaltă onoare, Comandantul (Commandeur).